Στόχος οι αλλαγές της ΚΑΠ και η συνέχιση του διαλόγου με τους αγρότες, τα μηνύματα του ΥΠΑΑΤ από την Κοζάνη

02 April 2024

Στόχος οι αλλαγές της ΚΑΠ και η συνέχιση του διαλόγου με τους αγρότες, τα μηνύματα του ΥΠΑΑΤ από την Κοζάνη

Την Κοζάνη επισκέφτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να παραστεί σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης. Με την ευκαιρία της συζήτησης ο υπουργός επισήμανε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις προσπάθειες για αλλαγές στην ΚΑΠ, ενεργοποιώντας κάθε δυνατή συμμαχία, αλλά και τη βούλησή του να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, ειδικά ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν το μείζον ζήτημα που δεν ήταν άλλο από τις αλλαγές στην ΚΑΠ, για το οποίο ο υπουργός ζήτησε από τους παρευρισκόμενους, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, να ασκήσουν πιέσεις στα κόμματα που ανήκουν, ώστε οι ευρωομάδες στις οποίες συμμετέχουν να λάβουν ανάλογες αποφάσεις με εκείνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο υιοθέτησε τις 19 προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός υπενθύμισε τη δημιουργία της Eumed-9 και τις προοπτικές της συμμαχίας, ενώ εμφανίσθηκε αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να προωθήσει τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Άλλωστε, όπως είπε, για το λόγο αυτό θα έχει συναντήσεις, εντός της εβδομάδας με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Σλοβενίας.

Η ΚΑΠ δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μπαμπούλας» απέναντι στον αγρότη, είπε και επέμεινε στις αλλαγές που ελαφρύνουν τους παραγωγούς από διοικητικό βάρος και θα κάνουν την εφαρμογή της πιο εύκολη.  Προειδοποίησε δε ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές, καμία χώρα δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που της αναλογεί.

Σε ό,τι αφορά τα οικολογικά σχήματα και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, σημείωσε ότι είναι απόρροια Σοσιαλιστικών, Πράσινων και Αριστεράς, που είχαν την πλειοψηφία στην Ε.Ε., όταν συζητείτο η ΚΑΠ.

Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο ο ΥπΑΑΤ επιμένει, όπως είπε, ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διόρθωση είναι η δυνατότητα της μεταφοράς πόρων από τον έναν πυλώνα στον άλλον και από έτος σε έτος, καθώς, σημείωσε, είναι ο μοναδικός τρόπος να στηριχθούν περαιτέρω οι άμεσες ενισχύσεις.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι δεν θα κρύψει κανείς τίποτα από τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του ΟΕΠΕΚΕΠΕ τα οποία είναι:

  • Διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, με πληρωμή πριν από το Πάσχα.
  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα.
  • Άνοιγμα, σήμερα, της πλατφόρμας για το ΟΣΔΕ.
  • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, πριν από το Πάσχα.
  • Εκκαθάριση των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ύστερα από έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις, επισήμανε ότι οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων σε σημεία λιανικής και στις πύλες εισόδου, όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά θα ενταθούν. Ειδικά για το μέλι προειδοποίησε ότι «ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους παρανομούν και κάνουν παιγνίδια σε βάρος των μελισσοκόμων».

Ο υπουργός ανήγγειλε ελέγχους ενόψει του Πάσχα στο κρέας και στα αβγά, και τόνισε ότι η προστασία των ελληνικών προϊόντων «είναι ένα προσωπικό στοίχημα, για τον ίδιο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι αυτοί που παρανομούν και πού ανήκουν κομματικά. Οι έλεγχοι θα πάνε σε βάθος. Και όσοι παρανομούν θα πληρώσουν».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα και ανακοίνωσε ότι στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και ότι αύριο θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του 50% της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε περίπου 300.000 αγρότες. Επίσης ανακοίνωσε την αύξηση κατά 1,5 εκατ. της χρηματοδότησης του Leader για να μετάσχουν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες.

02 April 2024
Banner
Banner