Στη 49η θέση η Ελλάδα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας – υποχώρησε κατά δύο θέσεις

21 June 2023

Στη 49η θέση η Ελλάδα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας –  υποχώρησε κατά δύο θέσεις

Related Articles

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 20/6/2023 κάνει γνωστό πως αν και υπήρξε βελτίωση στους δείκτες της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, εντούτοις ο πληθωρισμός αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα καθώς και η αύξηση των εισαγωγών μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Έτσι, με δεδομένα τα στοιχεία που του International Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας για το 2023 παρουσιάζει υποχώρηση κατά δύο θέσεις  σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Η χώρα πλέον βρίσκεται στην 49η θέση της σχετικής κατάταξης, υποχωρώντας από την 47η θέση που βρισκόταν πέρυσι, μεταξύ 64 χωρών.

Συνοπτικά, αν και η θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας  από το 2019 έως το 2023 βελτιώθηκε συνολικά κατά εννέα (9) θέσεις, παρ’ όλα αυτά, για άλλη μια χρονιά, βρίσκεται στις θέσεις χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Οι προτάσεις του ΣΒΕ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, είναι:

  1. Λήψη μέτρων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
  2. Σχεδιασμός των κατάλληλων πολιτικών, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την κάλυψη του ελλείμματος σε προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων και του χάσματος δεξιοτήτων, με προτεραιότητα στη βιομηχανία.
  3. Προετοιμασία της χώρας, τόσο από άποψη υποδομών, όσο και δημοσιονομικά, για την αντιμετώπιση μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης τον προσεχή χειμώνα.
  4. Εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», με τη λειτουργία «Ομάδων Εργασίας» ανά πυλώνα προτεραιότητας, για την επίτευξη του στόχου συνεισφοράς της βιομηχανίας κατά 15% στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2030.
  5. Προώθηση μεταρρυθμίσεων για την άμεση επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.
  6. Έναρξη κοινωνικού διαλόγου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, με έμφαση στη μελλοντική διάρθρωση της αγοράς εργασίας.
  7. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την παραγωγή καινοτόμων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, που θα ενισχύσουν τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου του ΣΒΕ, εδώ: https://meatnews.gr/wp-content/uploads/2023/06/0620_IMD-2023.pdf

21 June 2023
Banner
Banner