Στη 10η θέση η Ελλάδα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα

24 July 2023

Στη 10η θέση η Ελλάδα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατατάσσει την Ελλάδα στη 10η θέση στις χώρες με τον υψηλότερη πληθωρισμό τροφίμων.

Αναλυτικά, η Ελλάδα με πληθωρισμό 11% βρίσκεται στη 10η θέση, ενώ πρώτη στη λίστα είναι η Ζιμπάμπουε με 80% και στην τέταρτη θέση η Τουρκία με 16%.

Ο πραγματικός πληθωρισμός ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως ο ονομαστικός πληθωρισμός τροφίμων μίας χώρας μείον τον γενικό πληθωρισμό της. Η Ελλάδα εμφανίζεται υψηλά στη συγκεκριμένη λίστα, αν και ο ονομαστικός πληθωρισμός τροφίμων δεν περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας με το top 10 των χωρών, επειδή εξακολουθεί και κινείται με διψήφια ποσοστά ενώ ο συνολικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός πληθωρισμός έτρεχε τον Ιούνιο με ετήσιο ρυθμό 1,8%, με τη συμβολή κυρίως της μείωσης των τιμών ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών έτρεχε τον ίδιο μήνα με 12,2% από 11,8% τον Μάιο.

Μείωση των διεθνών τιμών αγροτικών προϊόντων

Σημαντική είναι Σύμφωνα είναι και η μείωση των διεθνών τιμών ορισμένων αγροτικών προϊόντων μετά την κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για παράδειγμα, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν μειωθεί 19% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές του καλαμποκιού είναι 4% χαμηλότερες, ενώ του σιταριού και του ρυζιού είναι υψηλότερες μόνο κατά 1% και 3%, αντίστοιχα.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στη Βενεζουέλα (414%), τον Λίβανο (304%), τη Ζιμπάμπουε (256%), την Αργεντινή (118%) και το Σουρινάμ (71%), στις οποίες και ο συνολικός πληθωρισμός έχει φτάσει στην στρατόσφαιρα. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Τουρκία, όπου οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 54%.

Το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα μαστίζει πάντως το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήσεις πάνω από 5% σημειώθηκαν στο:

61,1% των χωρών με χαμηλό εισόδημα

79,1% των χωρών με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα

70% των οικονομιών με μεσαίο έως υψηλό εισόδημα και το

78,9% των οικονομιών με υψηλό εισόδημα

Ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν υψηλότερος από τον συνολικό πληθωρισμό σχεδόν στο 80% των 163 χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα,

24 July 2023
Banner
Banner