Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα του ΣΕΚ για τη βιολογική κτηνοτροφία

29 August 2022

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα του ΣΕΚ για τη βιολογική κτηνοτροφία

Αναφορά κατέθεσαν σήμερα, 29/8/2022, στη Βουλή ο τομεάρχης και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, επικαλούμενοι τη σχετική Επιστολή του ΣΕΚ προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με την οποία ζητά την ένταξη στο πρόγραμμα όλων των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, με πρόσθετη αύξηση των κονδυλίων, αιτούμενοι την άμεση αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων  που έμειναν έξω από Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογική Γεωργία».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για τις πρωτόγνωρες και ασφυκτικές συνθήκες που βιώνουν οι παραγωγοί, αρχικά την πανδημία και τώρα με τα εκτός ελέγχου κοστολόγια των εφοδίων, των ζωοτροφών, των καυσίμων και του ρεύματος.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ως εξής:

Θέμα: «Ένταξη στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας του Μέτρου 11 του Π.Α.Α. 2014-2020»

Οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της χώρας, δύο χρόνια τώρα παλεύουν για να καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα ακραίο περιβάλλον, στην αρχή με την πανδημία, και τώρα με τα κόστη των εφοδίων, των ζωοτροφών, των καυσίμων και του ρεύματος να βρίσκονται εκτός ελέγχου εξαιτίας των ανάλγητων και αρπακτικών πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης.

Κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες και ασφυκτικές συνθήκες για την άσκηση της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας στη χώρα μας, η απόλυτη απουσία οποιασδήποτε επιπλέον στήριξης αντικατοπτρίζεται πλήρως και στο Μέτρο Βιολογικής Γεωργίας (Μέτρο 11) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως δε αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στις ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιλεξιμότητας στο σημαντικότατο Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας (Μέτρο 11), διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων ενταγμένων ήδη στη βιολογική κτηνοτροφία αλλά και νεοεισερχόμενων δεν εντάχθηκαν στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 “Βιολογική Γεωργία”.

Επειδή όπως αναφέρεται και στη σχετική Επιστολή, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής κατεύθυνσης, είναι επιβεβλημένο να στηριχθεί δυναμικά όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προστασία της υγείας των καταναλωτών,

Παρακαλούμε αφενός, να εξετάσετε το αίτημα που διατυπώνει ο ΣΕΚ και να δώσετε τη δυνατότητα, με πρόσθετη αύξηση των κονδυλίων, ένταξης στο πρόγραμμα όλων των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, αφού η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι ζωτικής σημασίας για τους κλάδους, και αφ’ ετέρου  για την απάντησή σας ως προς τις σχετικές ενέργειές σας.

29 August 2022
Banner
Banner