Στη Βουλή νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το πλανόδιο εμπόριο

24 April 2014

Προς συζήτηση στη Βουλή έχει κατατεθεί νομοσχέδιο που ρυθμίζει την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος, το οποίο ήδη σήμερα συζητείται στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου. Το ν/σ θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης ενός δισ. ευρώ του Ιουνίου και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.
Συγκεκριμένα με το ν/σ ρυθμίζονται θέματα των λαϊκών αγορών, αλλά και ζητήματα πλανόδιου εμπορίου. Στο άρθρο 17 του σχεδίου ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις διάθεσης αγροτικών προϊόντων, όπου αναφέρεται ότι τα είδη ζωικής προέλευσης «πρέπει να διατηρούνται, να διακινούνται και να διατίθενται από ειδικά διασκευασμένα οχήματα αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα», τηρώντας φυσικά τις διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και της κτηνιατρικής νομοθεσίας.
Στο κεφάλαιο Στ του ν/σ καθορίζονται τα σχετικά με τις άδειες υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου. Αυτές χορηγούνται σε ανέργους που δεν κατέχουν (αυτοί ή μέλη της οικογένειάς τους) άλλη άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος και με ειδικά ποσοστά σε άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους κ.λπ. με διαδικασία κλήρωσης που διενεργείται μια φορά το χρόνο. Η αρμοδιότητα ανήκει στους περιφερειάρχες μετά από πρόταση του οικείου δημοτικού συμβούλιου.

Νεώτερη ενημέρωση (29/4):
Με αποχή από τις λαϊκές αγορές από χθες συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους οι παραγωγοί και οι πωλητές στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σημείο διαφωνίας οι κληρώσεις για τις νέες άδειες, αλλά και γενικότερα οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών αυτών.

24 April 2014
Banner