Στη Βουλή η έλλειψη σφαγείου στη Σάμο

05 December 2014

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στη Σάμο, αλλά και τα γύρω νησιά, από την έλλειψη σφαγείου, αφού το τοπικό σφαγείο έχει πάψει να λειτουργεί από το 2012. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "τι μέτρα θα πάρει για να λύσει το πρόβλημα των σφαγείων στα νησιά ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων".
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι η έλλειψη σφαγείου έχει ως αποτέλεσμα στην τοπική αγορά να διακινούνται τα σφάγια μη νόμιμα. Για τις άλλες αγορές απαιτείται μετακίνηση των ζώων στην Αθήνα και από εκεί στην Κερατέα ή την Πελοπόννησο για να σφαγούν, με αποτέλεμσα την ταλαιπωρία των ζώων και των κτηνοτρόφων. Μάλιστα αυτή η μετακίνηση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, εκμηδενίζοντας το κέρδος για τους κτηνοτρόφους. Αυτή η διαδικασία, όπως επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές, "οδηγεί στην εξαθλίωση των κτηνοτρόφων και την εξαφάνιση πρακτικά της κτηνοτροφίας".
Αναφερόμενοι στο ιστορικό του κλεισίματος των σφαγείων και την προσωρινή άδεια για σφαγές σε στέγαστρα - πρόχειρα σφαγεία κατ' εφαρμογή του Π.Δ. 568/1988 οι βουλευτές κάνουν λόγο για "άκριτη εφαρμογή Ευρωπαϊκών οδηγιών και προδιαγραφών που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν στον νησιωτικό χώρο και να εξυπηρετήσουν τις ιδιαιτερότητές του".

05 December 2014
Banner
Banner