Στην Κύπρο το «καλάθι του νοικοκυριού», από τον Σεπτέμβρη

20 February 2023

Στην Κύπρο το «καλάθι του νοικοκυριού», από τον Σεπτέμβρη

To «καλάθι του νοικοκυριού» φάνηκε καλή ιδέα και στην Κύπρο, μια που μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2023 θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή. Η πλατφόρμα έχει σκοπό να δώσει ένα εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή ώστε να τον διευκολύνει στα καθημερινά του ψώνια, ενημερώνοντάς τον για τις τιμές και βοηθώντας τον να επιλέγει τα φθηνότερα προϊόντα.

Το κυπριακό καλάθι θα περιέχει 1.300 προϊόντα και με την εφαρμογή οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ημερήσιες τιμές των βασικών προϊόντων στα ράφια των υπεραγορών, αλλά και των αρτοποιών. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της πλατφόρμας είναι ότι οι καταναλωτές θα έχουν την ευχέρεια να διαμορφώνουν το καθημερινό τους καλάθι με τα προϊόντα της προτίμησης τους να βλέπουν το τελικό κόστος της λίστας τους και ακολούθως να επιλέγουν το κατάστημα που τους συμφέρει για τα τελικά τους ψώνια.

Η συντονίστρια του κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στο υπουργείο Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνους, ανέφερε ότι μέσα από το νομοσχέδιο υποχρεώνονται τα σούπερ μάρκετ αλλά και οι φούρνοι να ενημερώνουν καθημερινά μέχρι τις 10:00 π.μ. την ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις τιμές των βασικών προϊόντων όπως αυτά θα καθοριστούν μέσα από διάταγμα του υπουργού Εμπορίου που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι με απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή υπάρχει η δυνατότητα να αναθεωρούνται περιοδικά τα προϊόντα με βάση τις πωλήσεις τους και τις εποχικές ανάγκες, όπως αναφέρει κυπριακό ΜΜΕ.

Μάλιστα, ο καταναλωτής μπαίνοντας στην εφαρμογή στο κινητό του θα μπορεί να παρακολουθεί πλήρη τιμοκατάλογο με τα 1.300 προϊόντα, να συγκρίνει τιμές ανά κατάστημα στην περιοχή που βρίσκεται για τα βασικά προϊόντα του νοικοκυριού και αν το επιθυμεί να επιλέγει για τις αγορές του το φθηνότερο κατάστημα.

Σύμφωνα με την κ. Ιορδάνους, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στις 24 Φεβρουαρίου και αφού ακολουθηθεί το πρωτόκολλο υπογραφών και εγκρίσεων μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή,  η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2023. Θα έχει μάλιστα και εφαρμογή για τα κινητά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία, ανάλογα με τον τζίρο πωλήσεων της προηγούμενης οικονομικής περιόδου. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών είναι όλες ανεξαιρέτως, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και/ή άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης («supermarkets») με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €8.000.000, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου, και όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις προϊόντων αρτοποιίας με κύκλο εργασιών άνω του €1.000.000, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου».

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι «η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς και/ή ελλιπούς δήλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, συνιστά παράβαση, η οποία επισύρει ποινή με τη μορφή του διοικητικού προστίμου ύψους από €1.000 έως €50.000, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του υπόχρεου υποβολής δεδομένων τιμών κατά το αμέσως προηγούμενο της παράβασης έτος κατά περίπτωση και αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης. Τα δεδομένα τιμών, ορίζονται ως οι ημερήσιες τιμές ραφιού που ορίζονται ως η τιμή λιανικής πώλησης, χωρίς προωθητικές ενέργειες, συνολικά ανά επιχείρηση τροφίμων ή/και άλλων προϊόντων, και/ή τη μέση τιμή πώλησης η οποία ίσχυε κατά την προηγούμενη ημέρα (συνολικός τζίρος πωλήσεων προϊόντος διά αριθμό πωληθέντων τεμαχίων)».

Πηγή: philenews.com

20 February 2023
Banner
Banner