Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κτηνοτρόφοι με πλαστές δηλώσεις

20 December 2023

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κτηνοτρόφοι με πλαστές δηλώσεις

Related Articles

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε εμπλακεί σε υπόθεση απάτης που αφορούσε επιδοτήσεις κτηνοτρόφων και στις 31/10/23 το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε εκδόσει την ετυμηγορία του. Το επίμαχο θέμα, δε, είχε φέρει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δρ Γρ. Βάρρας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, οι εννέα κτηνοτρόφοι από τα Τρίκαλα, κατηγορούνται πως δήλωσαν περισσότερα βοοειδή από όσα είχαν στην πραγματικότητα ή δήλωσαν ζώα που δεν είχαν καθόλου, με σκοπό το δόλο, δηλαδή ή για να λάβουν ενισχύσεις από την ΚΑΠ και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Η ζημιά, μάλιστα, που προέκυψε από τη συγκεκριμένη απάτη και αφορά τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. αγγίζει τα 270.000 ευρώ.

Από τους εννέα κτηνοτρόφους που κατηγορούνται οι επτά «αθωώθηκαν», επιστρέφοντας όμως τα χρήματα που είχαν ήδη πάρει με παράνομο τρόπο, ενώ ένας ακόμα κρίθηκε αθώος.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού δήλωσε ικανοποιημένος με την επιστροφή των χρημάτων από τους κτηνοτρόφους η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν επέβαλε ποινές, παρ’ ότι οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν πως υπέπεσαν σε παράνομες πράξεις. Καταδικάστηκε μόνον ένας διότι δεν επέστρεψε τα χρήματα των ενισχύσεων.

Πηγή: agrotypos.gr

20 December 2023
Banner
Banner