Σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο – Οι υπηρεσίες στην κορυφή, ακολουθούν τα τρόφιμα

02 July 2024

Σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο – Οι υπηρεσίες στην κορυφή, ακολουθούν τα τρόφιμα

Related Articles

Στο προσεχές διάστημα, η Ελλάδα διατήρησε τον πληθωρισμό στο 2,4% τόσο τον Ιούνιο όσο και τον προηγούμενο Μάιο. Στην Ευρωζώνη, παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση του πληθωρισμού από 2,6% σε 2,4% σε ετήσια βάση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος πληθωρισμός κατά το εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε σε 2,7%, σε σύγκριση με 2,6% τον προηγούμενο Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καταγράφηκε σημαντικά χαμηλότερος από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο του 2024 ήταν 2,4%, μείωση από 3,1% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε στο 3,1% (από 5,4% τον Απρίλιο).

Σύμφωνα με τη Eurostat, αναμένεται ότι οι υπηρεσίες θα έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιούνιο με 4,1%, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με τον Μάιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό με 2,5% (έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,7% (σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και η ενέργεια με 0,2% (έναντι 0,3% τον Μάιο).

Βάσει των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% το 2024, μετά τη μείωση από 4,2% το 2023, λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές των ενεργειακών αγαθών και της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού των τροφίμων.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 2,8% τον Μάιο. Μηνιαία, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3%, έπειτα από τη μηνιαία αύξηση 0,4% του Μαΐου.

Σε επίπεδο χωρών, η υψηλότερη ετήσια τιμή πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο καταγράφηκε στο Βέλγιο με 5,5%, στην Ισπανία με 3,5%, και στις Κροατία και Ολλανδία με 3,4%. Στο άλλο άκρο βρέθηκε η Φινλανδία με πληθωρισμό μόλις 0,6% ετησίως, η Ιταλία με 0,9%, και η Λιθουανία με 1%.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε από 2,8% σε 2,5% τον Ιούνιο, ενώ στη Γαλλία υποχώρησε στο 2,5%. Ο ιταλικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός στο 0,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ertnews.gr

02 July 2024
Banner