“Ευαίσθητη” σταθεροποίηση αγροτικών αγορών στην Ε.Ε.

11 October 2024

“Ευαίσθητη” σταθεροποίηση αγροτικών αγορών στην Ε.Ε.

Related Articles

Σημάδια σταθεροποίησης παρατηρούνται στις γεωργικές αγορές της ΕΕ, όπως καταδεικνύει η φθινοπωρινή έκδοση του 2024 της Κομισιόν σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για βασικές καλλιέργειες και εκτροφές.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποδίδονται κυρίως στη σταδιακή μείωση των εξόδων παραγωγής, καθώς και στη σταθεροποίηση του πληθωρισμού των τροφίμων. Το γενικό μακροοικονομικό περιβάλλον ενδέχεται να οδηγήσει σε βελτίωση της ζήτησης για αγροδιατροφικά προϊόντα σε αρκετούς τομείς.
Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, επηρεαζόμενες από καιρικά φαινόμενα, γεωπολιτικές εντάσεις και ασθένειες φυτών και ζώων. Σημαντικές δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα των κύριων αροτραίων καλλιεργειών.

Επίδραση των καιρικών συνθηκών

Η παραγωγή σιτηρών για την περίοδο 2024-2025 αναμένεται να φτάσει τους 260,9 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά περίπου 7% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας. Αυτή η μείωση οφείλεται σε κακές καιρικές συνθήκες που έχουν επηρεάσει τις αποδόσεις και σε περιορισμένη καλλιεργούμενη έκταση, ειδικά λόγω υπερβολικών βροχοπτώσεων που καθυστέρησαν τη φύτευση. Οι πιο πληγείσες καλλιέργειες είναι το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος, ενώ αντίθετα, η παραγωγή βρώμης, κριθαριού και σκληρού σιταριού αυξάνεται.

Αναφορικά με την παραγωγή ελαιολάδου, αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα των 2 εκατομμυρίων τόνων, ύστερα από δύο χρόνια χαμηλής παραγωγής και υψηλών τιμών. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την προσαρμογή των τιμών στην αυξημένη διαθεσιμότητα και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες λόγω των προηγούμενων υψηλών τιμών.

Η προσφορά γάλακτος προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς το 2025, ενώ η παραγωγή τυριού μπορεί επίσης να αυξηθεί λόγω της αναμενόμενης αύξησης των εξαγωγών. Από την άλλη, η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% το 2024 και κατά 0,2% το 2025, ενώ ο τομέας των πουλερικών προβλέπεται να εμφανίσει ανάπτυξη.

Η αγορά λιπασμάτων στην Ε.Ε. δείχνει επίσης σημάδια σταθεροποίησης, με τις εμπορικές ροές να επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, οι αγρότες παραμένουν ανήσυχοι για τα κόστη, καθώς οι χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών σε πολλές περιοχές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ταμειακών ροών, επηρεάζοντας την αγορά λιπασμάτων την άνοιξη του 2025.
Πηγή: ot.gr

11 October 2024
Banner