Σοβαρές διαστάσεις παίρνουν οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων

28 August 2014

Τα προβλήματα που προέκυψαν με την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους δεν φαίνεται να απαλύνονται με την υπόσχεση του ΥΠΑΑΤ ότι θα μοιραστούν σταδιακά 130 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί το θεμελιώδες ζήτημα των επιλέξιμων βοσκότοπων, που έχουν μειωθεί δραματικά, παραμένει.
Σε μια σειρά περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων (στη φωτογραφία κινητοποίηση που έγινε στα Χανιά) και αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Ήδη με χθεσινή ανακοίνωση – πρόσκληση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας καλεί τους κτηνοτρόφους σε μαζικές κινητοποιήσεις θέτοντας ένα πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει:
- την άμεση απόδοση του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους
- την ανάκληση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκαν «παράνομα, άδικα και αυθαίρετα» στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (μαντριά –στάνες)
- την άμεση ανάκληση από τις ΔΟΥ των εγγυημένων από το κράτος δανείων των κτηνοτρόφων
- οριστική λύση του μεγάλου προβλήματος των επιλέξιμων βοσκότοπων σε συνεργασία με τις οργανώσεις αγροτών – κτηνοτρόφων
Ειδικά για τους επιλέξιμους βοσκότοπους οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων καταγγέλλουν ότι το πρόβλημα προέκυψε από την αφαίρεση 11 εκατ. στρεμμάτων βοσκοτόπων από την Ε.Ε. και αποδίδουν τις ευθύνες σε ολιγωρία της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή σημειώνουν ότι από το σύνολο των 51 εκατ. στρεμμάτων των εκτάσεων που βόσκονται στη χώρα μας, η Ε.Ε. θεωρεί επιλέξιμες μόνο τα 7,8 εκατ., ενώ και στο νέο σχέδιο που έχει καταθέσει η χώρα μας προβλέπονται ως επιλέξιμα 18 εκατ. στρέμματα.
Η εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έχει εξασφαλίσει ακόμα 130 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εξισωτικών αποζημιώσεων φαίνεται να μην πείθει, αφού τα διαθέσιμα φθάνουν μόνο στα 60 εκατ. ευρώ.
Στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που στέρησε αναμενόμενο εισόδημα από χιλιάδες κτηνοτρόφους, προστέθηκε και η επιβολή ΕΝΦΙΑ στις εγκαταστάσεις τους, αν και η πρωτογενής παραγωγή υποτίθεται ότι εξαιρείται (δείτε άλλο ρεπορτάζ εδώ).
Σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της κτηνοτροφίας θέτουν με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε εδώ).

28 August 2014
Banner