Σημαντική υποχώρηση του οικονομικού κλίματος στις Μικρές Επιχειρήσεις το 2024 – Παράλληλη αύξηση της απασχόλησης
Related Articles
- ΓΣΕΒΕΕ: Η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος θα επιδεινώνει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις
- «Προς μεγαλύτερη φτωχοποίηση οδηγείται η ελληνική κοινωνία» συμπεραίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
- Διαθέσιμο εισόδημα για 19 μέρες – 50% των πολιτών αναβάλει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις του, καταδεικνύει νέα έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Αυτή είναι η δεύτερη έρευνα για το 2024 που υλοποιεί το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, πραγματοποιώντας την ανά εξάμηνο από τον Μάιο του 2009. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις διεξήχθησαν από την εταιρεία MARC AE σε πανελλαδικό δείγμα 803 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 εργαζόμενοι), μεταξύ 2-14 Ιουλίου 2024.
Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος για το πρώτο εξάμηνο του 2024 δείχνει σημαντική πτώση κατά 14,3 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, μειώθηκε στις 49,6 μονάδες από τις 63,9 που ήταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αυτή η σημαντική μείωση αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα, η οποία προέρχεται κυρίως από την παρατεταμένη πληθωριστική κρίση. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων είχε ήδη γίνει φανερή από την προηγούμενη έρευνα του Φεβρουαρίου 2024, όταν ο δείκτης είχε πέσει από τις 66,7 μονάδες του πρώτου εξαμήνου του 2023 στις 63,9 μονάδες. Επιπλέον, δεδομένου ότι από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, εκτιμάται ότι η νέα μέθοδος τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση αυτή.
Η διαρκής ακρίβεια, η οποία αντανακλάται στο αυξημένο λειτουργικό κόστος, σε συνδυασμό με τις αυξημένες επιβαρύνσεις, φαίνεται να επιδεινώνει το χρόνιο πρόβλημα ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που είτε δεν έχουν καθόλου ρευστά διαθέσιμα (29,6%) είτε έχουν διαθέσιμα μόνο για έναν μήνα (22,5%). Επιπλέον, οι επιπτώσεις του πληθωριστικού κύματος των τελευταίων ετών είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο, σύμφωνα με την έρευνα, έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 37,4%. Υψηλό παραμένει και το ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές (29%). Για αυτές τις επιχειρήσεις, τα προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα, μειώνοντας τη δυνατότητά τους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από την υπερχρέωση.
Στα θετικά αποτελέσματα περιλαμβάνεται η συνεχής αύξηση της απασχόλησης, καθώς το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που άλλαξαν το προσωπικό τους στο πρώτο εξάμηνο του 2024 παρέμεινε θετικό. Αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς το 9,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα αυξήσει το προσωπικό, ενώ μόνο το 6,0% ότι θα το μειώσει. Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις στην απασχόληση, περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις ανέφεραν δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού.
Τέλος, σημειώνεται επιδείνωση στον δείκτη βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς το 3,2% των επιχειρήσεων κινδυνεύει με άμεση διακοπή της λειτουργίας τους.