Σε ρυθμό διαδηλώσεων οι αγρότες των Βαλκανίων – Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

17 January 2024

Σε ρυθμό διαδηλώσεων οι αγρότες των Βαλκανίων – Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Ρουμάνοι αγρότες βγήκαν ξανά στους δρόμους, τη Δευτέρα, μετά την πρόσφατη αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν αρχικά στις 10 Ιανουαρίου, έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, το Βουκουρέστι, καθώς οι αγρότες διαμαρτύρονται από τους υψηλούς φόρους έως τις καθυστερημένες πληρωμές αποζημιώσεων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σε παραμεθόριες περιοχές, αποκλείοντας για λίγες ώρες τα βορειοανατολικά σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αγρότες απαιτούν άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων και αποζημίωση για όσους πλήττονται από την ξηρασία ή τα προβλήματα που προκαλούνται από τις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών, διαμαρτυρόμενοι για τους αυξημένους ασφαλιστικούς και φορολογικούς συντελεστές αλλά και τη μεγάλη αναμονή που υφίστανται προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Ο αποκλεισμός από τη Ρωσία των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας έχει κάνει τη Ρουμανία βασικό κόμβο για τα ουκρανικά σιτηρά, ιδιαίτερα μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζας. Όμως, αυτό έχει εξοργίσει αγρότες και μεταφορείς που φοβούνται ότι θα εκτοπιστούν από τις ουκρανικές εταιρείες.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, όταν δεκάδες οδηγοί φορτηγών και τρακτέρ από διάφορες πόλεις ξεκίνησαν σε μια βραδινή αυτοκινητοπομπή προς το Βουκουρέστι. Οι αρχές απαγόρευσαν στους διαδηλωτές να μπουν στην πόλη καθώς, όπως είπαν, δεν είχαν άδεια για... διαδήλωση, με αποτέλεσμα να συλληφθούν διαδηλωτές και να διώκονται ποινικά.

Μετά από συνάντηση με τα υπουργεία Γεωργίας και Μεταφορών το Σάββατο, οι διαδηλωτές συναντήθηκαν με το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή. Δεν επετεύχθη όμως καμία συμφωνία.

«Είμαστε σε οριακό σημείο», είπε ο αγρότης Danut Andrus στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν «μέχρι αυτές οι αρχές να καταλάβουν ότι η ανικανότητά τους στη διαχείριση της χώρας είναι πραγματική».

Στην Πολωνία, αγρότες και ιδιοκτήτες φορτηγών μπλοκάρουν τα σύνορα με την Ουκρανία από τον Νοέμβριο, παραπονούμενοι για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τους Ουκρανούς ομολόγους τους και για χαλάρωση των κανόνων πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ουκρανικές εταιρείες.

Παρ’ ότι οι Πολωνοί αγρότες ήραν τον αποκλεισμό των συνόρων τους την περασμένη εβδομάδα, τη Δευτέρα ανακοίνωσαν πως προγραμματίζουν μέσα στο μήνα εκτεταμένες διαδηλώσεις.

Σε παρόμοιο κλίμα, επίσης, βρίσκονται και οι Βούλγροι αγρότες.

Πηγή: politico.eu

17 January 2024
Banner
Banner