Σε περιοχή της Βόρειας Ιταλίας με τις περισσότερες φάρμες εντοπίστηκε πανώλη των χοίρων

30 August 2023

Σε περιοχή της Βόρειας Ιταλίας με τις περισσότερες φάρμες εντοπίστηκε πανώλη των χοίρων

Η πανώλη των χοίρων συνεχίζει να απασχολεί την Ευρώπη και ήδη σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων ο ιός επιβεβαιώθηκε σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή της Λομβαρδίας το οποίο εξέτρεφε 166 χοίρους εκ των οποίων 130 ζώα είχαν προσβληθεί από τον ιό. Όλοι οι χοίροι θανατώθηκαν. Ο ιός έγινε αντιληπτός για πρώτη φορά στις 17 Αυγούστου ενώ οι Αρχές ανέφεραν ότι ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν χωρίς επαφή με άλλες φάρμες.

Το κρούσμα ASF  εντοπίστηκε βόρεια της Ιταλίας στις αρχές Ιανουαρίου 2022, σε περιοχή που υπάρχει μεγάλος πληθυσμός αγρόχοιρων. Έκτοτε, ο ιός εμφανίστηκε σε 3 επιπλέον περιοχές της Ιταλίας.

Στις περιφέρειες Λομβαρδία, Πιεμόντε και Λιγουρία έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα θύματα και συγκεκριμένα τέλος Αυγούστου 2023 ο αριθμός ήταν σε 909 επιβεβαιωμένα θύματα αγριόχοιρων, ενώ μέχρι σήμερα ο ιός δεν είχε επιβεβαιωθεί σε οικόσιτους χοίρους.

Όμως και στα περίχωρα της Ρώμης έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής μολυσμένα 91 αγριογούρουνα - γεωγραφικά αυτή η ζώνη είναι πολύ μικρότερη από την περιοχή στη βόρεια Ιταλία. Επίσης, στην περιοχή της Νάπολης τα τελευταία δύο χρόνια η πανώλη των χοίρων έχει κάνει την εμφάνισή της, με 27 αγριόχοιρους νεκρούς.

Επίσης, στην Καλαβρία βρέθηκαν 16 μολυσμένοι αγριόχοιροι μόνο που εδώ η κατάσταση κρίνεται πολύ επικίνδυνη, μια που στη γύρω περιοχή βρίσκονται πέντε φάρμες με τη μεγαλύτερη να διαθέτει 239 οικόσιτους χοίρους και η μικρότερη 12, οπότε υπάρχει στενή παρακολούθηση για την εξέλιξη της ασθένειας.

Πηγή: pigprogress.net

30 August 2023
Banner
Banner