Σε έλλειψη το ζυγούρι στην Κρήτη – Εισαγόμενα και ελληνοποιήσεις καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών

15 November 2023

Σε έλλειψη το ζυγούρι στην Κρήτη – Εισαγόμενα και ελληνοποιήσεις καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών

Η παραγωγή αιγοπροβάτων στην Κρήτη φαίνεται πως κλονίζεται, καθώς όπως αναφέρεται σε τοπικό Μέσο εκτός από την αύξηση στο κόστος παραγωγής κρέατος και γάλακτος το «πατροπαράδοτο βραστό είναι πλέον εισαγόμενο από Ρουμανία και Σκόπια, καθώς τα μεγάλα ζώα σφαγιάστηκαν μαζικά τα χρόνια που δεν έπιανε λεφτά το γάλα».

Οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι έχουν αναγκαστεί να σφάξουν τα ζώα τους, εξαιτίας του κόστους παραγωγής, μειώνοντας το ζωικό κεφάλαιό τους και μάλιστα χωρίς να το αναπληρώνουν. Με την καταστροφή, επιπλέον, της Θεσσαλίας έχουν εκλείψει τα ζυγούρια, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ντόπιοι, καθώς προσπαθούν να τροφοδοτήσουν και τις πληγείσες περιοχές, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι ανάγκες τους από εισαγόμενα κρέατα.Τα δε γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σε τιμές τέτοιες, που συντελούν στη μείωση της κατανάλωσής τους!

Εισαγόμενα αμνοερίφια καλύπτουν τις εκδηλώσεις των Κρητικών

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, τόνισε ότι υπάρχει δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής τα τελευταία χρόνια και αυτό είχε επιδράσει σχεδόν στην εξαφάνιση των ζυγουριών από την αγορά της Κρήτης.

«Στο τριφύλλι που φέρνουμε από τη Θεσσαλία έχουμε σήμερα τιμές ακόμα και πάνω από τα 0,60 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά άλλες ζωοτροφές, όπως είναι τα μείγματα, οι τιμές παραμένουν σταθερές. Σχετικά με τα αμνοερίφια τώρα ξεκινάει η παραγωγή στο αρνί και το κατσικάκι, αλλά στα υπόλοιπα κρέατα δεν έχουμε πληθώρα όπως παλιά. Στα μεγάλα αρνιά (σ.σ. σε βάρος) που καταναλώνονται στις κοινωνικές εκδηλώσεις έχουμε σχεδόν αφανισμό ή είναι ελάχιστα. Κι αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με τη Θεσσαλία, αλλά και λόγω της μείωσης του παραγωγικού κεφαλαίου της Κρήτης εξαιτίας του κόστους παραγωγής. Για παράδειγμα, πλέον και σε γάμους ίσως να έχουμε και εισαγόμενα αμνοερίφια για τις ανάγκες των καλεσμένων», όπως είπε ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ.

Ο κτηνίατρος και ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης σχετικά με την ανασύσταση του ζωικού της κεφαλαίου, λόγω της τιμής του φρέσκου αιγοπρόβειου γάλακτος προς τον παραγωγό δηλώνει: «Με τα 0,80 ευρώ το λίτρο του γάλακτος τα προηγούμενα χρόνια, είχε αρχίσει να υπάρχει μια δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Έτσι, τα κρεοπωλεία ήταν γεμάτα προβατίνες και ζυγούρια. Σήμερα, που υπάρχει ένα ενδιαφέρον για το γάλα και που υπάρχει μια τιμή που επιτρέπει τη βιωσιμότητα, οι άνθρωποι δε σφάζουν παραγωγικά ζώα. Άρα σε ορισμένες εποχές υπάρχει έλλειψη. Αλλά από σήμερα γεννιούνται τα ζώα. Και λόγω της καλής τιμής, οι παραγωγοί θα περιμένουν να αρμέξουν. Συγκεκριμένα, η τιμή του γάλακτος βοηθάει, ώστε να μην έχουμε μείωση του ζωικού κεφαλαίου», ενώ ο ίδιος ο κ. Στεφανάκης ισχυρίζεται πως «ενδεχομένως ακόμα και το το προηγούμενο διάστημα να τρώγαμε και εισαγόμενα σε γάμους». Και προσθέτει: «Η Κρήτη σε ό,τι αφορά το ντόπιο κρέας και γάλα είναι υπερ-επαρκής. Είμαστε μάλιστα εξαγωγικοί. Εμείς επηρεαζόμαστε, όμως, από τα υψηλά κόστη παραγωγής και αυτό που έχει έρθει ως λαίλαπα είναι τα υψηλά κόστη που έχουμε στα τριφύλλια και τα σανά, τα οποία λόγω του Θεσσαλικού Κάμπου ακρίβυναν κατά 15 λεπτά το κιλό. Στα άλλα είδη κρέατος, η Κρήτη έχει μια αυτάρκεια στο κουνέλι. Αν σοβαρευτούμε και υποστηρίξουμε και το οικόσιτό μας, έχουμε μια αυτάρκεια στα αβγά, γιατί έχουμε και συστηματικές μονάδες που τροφοδοτούν τον ντόπιο πληθυσμό. Πού είμαστε ελλειμματικοί; Στο κρέας των πτηνών, όπου η Ελλάδα έχει μια αυτάρκεια, αλλά κι εμείς τρώμε πιο πολύ κοτόπουλα από την Άρτα, τα Γιάννενα και τη Βόρεια Μακεδονία, όπου είναι και οι συστηματικές δουλειές και όπου είναι και η βάση της συστηματικής πτηνοτροφίας της Ελλάδας. Στο χοιρινό και στο βοδινό, η Ελλάδα είναι για κλάματα. Δηλαδή, έχουμε επάρκειες που είναι κάτω από 25%, άρα στην ουσία είμαστε εντελώς εξαρτημένοι από τις εισαγωγές»...

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Χανίων,  Μανούσος Σταυριανουδάκης, αναφέρθηκε στο τεράστιο κόστος εκτροφής, λέγοντας: «Η τιμή στο τριφύλλι πριν από την καταστροφή στη Θεσσαλία ήταν στο 0,35 ευρώ το κιλό και σήμερα έχουμε φτάσει στο 0,57 ευρώ το κιλό. Παρ’ όλα αυτά, τα κρητικά τυριά δεν έχουν ανατιμηθεί στην αγορά το τελευταία διάστημα σε σχέση με το διάστημα πριν την καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο. Έχει όμως μειωθεί η κατανάλωση, λόγω της συνεχώς μειούμενης αγοραστικής αξίας των καταναλωτών».

Πηγή: neakriti.gr

15 November 2023
Banner
Banner