ΣΕΚ: Προτάσεις για ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της ανταγωνιστικότητας

12 July 2024

ΣΕΚ: Προτάσεις για ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της ανταγωνιστικότητας

Related Articles

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) συνεδρίασε χθες με αντικείμενο συζήτησης τις προτάσεις και το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας, οι οποίες θα υποβληθούν στον νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα. Επιπλέον, εξετάστηκαν τρέχοντα θέματα όπως οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων λόγω της κακοκαιρίας Ντάνιελ, καθώς και θέματα που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΟ και τον ΕΛΓΑ.

Μετά την παρέμβαση του Δ.Σ. ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, τόνισε ότι πολλά προβλήματα πρέπει να λυθούν, ότι για πολλά λάθη πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να επιβληθούν ποινές όπου χρειάζεται.

Ο ΣΕΚ καλεί τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν κεκτημένα δικαιώματα που φαίνεται να χάνονται σταδιακά. Επίσης, διαμόρφωσε και κατέθεσε προτάσεις για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην τρέχουσα κατάσταση της κτηνοτροφίας, τα προβλήματα και τα "αγκάθια" των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Προτάσεις μέτρων άμεσης προτεραιότητας

Α) Άμεση εκκίνηση του ΟΣΔΕ 202. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα του ΟΣΔΕ 2023 άμεσα.

Β) Άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Γ) Επίλυση προβλημάτων άδειας λειτουργίας.

Δ) Συμμετοχή των εθνικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων ΣΕΚ και ΠΕΚ στην Εθνική Επιτροπή AKIS για την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών.

Ε) Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. € ακόμη.

ΣΤ) Προστασία των αγροτικών - ζωικών προϊόντων από τις «ελληνοποιήσεις».

Ζ) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.

Η) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς ΕΛΓΑ.

Θ) Δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας για την κτηνοτροφία.

- Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

- Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων ( 0,07 €/κιλοβατώρα).

- Μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

- Υλοποίηση ειδικού προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτηρίων με εγγυημένη πρόσβαση στο δίκτυο.

Για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας

- Ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

- Ισχυροί συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών.

- Άμεση ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση.

- Γενετική βελτίωση, εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων.

- Στήριξή των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων.

- Δημιουργία ανταγωνιστικών εταιρικών σχημάτων logistics σε κάθε Περιφέρεια με συμμετοχή και των τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων.

- Εργάτες γης και κτηνοτροφίας. Απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των σχετικών εγκριτικών πράξεων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

- Ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης με πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.

Νέα ΚΑΠ 2023-2027

Η διασφάλιση ότι οι ενισχύσεις θα αποδοθούν σε εκείνους που πραγματικά παράγουν είναι πρωταρχική. Προτείνεται η αναδιανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους, βάσει του αριθμού των ζώων που διαθέτουν, και η αποκλειστικότητα των βοσκοτοπικών δικαιωμάτων σε αυτούς που δεν έχουν ζώα.

Χρηματοδότηση της συνδεδεμένης στήριξης:

  • Στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, οι προτεινόμενες ενισχύσεις ανά επιλέξιμο ζώο είναι: 30€/θηλυκό ζώο για την Κρήτη και τα νησιά, 25€/θηλυκό ζώο για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, 20€/θηλυκό ζώο για τις πεδινές περιοχές και 10€/αρνάδα για τις αρνάδες αναπαραγωγής.
  • Στον τομέα της βοοτροφίας, οι προτεινόμενες ενισχύσεις ανά επιλέξιμο ζώο είναι: 200€/αγελάδα, 200€/μοσχάρι ηλικίας έως 14 μηνών, 250€/μοσχάρι ηλικίας 14 έως 24 μηνών και 500€/μοσχίδα αναπαραγωγής.

Για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, όπως η Μηδική, προτείνεται η ενίσχυση να δοθεί κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους που ιδιοπαράγουν, με ενδεικτική τιμή στα 25€/στρέμμα. Για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών προτείνεται να διπλασιαστεί η έκταση αναφοράς και ο προϋπολογισμός να αυξηθεί αντίστοιχα, με την ενίσχυση να πηγαίνει κατά προτεραιότητα στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους.

Για τη βελτίωση της αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, ζητείται συμμετοχή σε μελέτες για τις διατροφικές στρατηγικές των προβάτων και αύξηση του ποσού στήριξης μέσω της ΚΑΠ, καθώς το τρέχον 2% του εθνικού κονδυλίου δεν είναι επαρκές. Προτείνεται η δημιουργία ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών.

Άλλα μέτρα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027 περιλαμβάνουν την υλοποίηση μικρών σχεδίων βελτίωσης, την ίδρυση δικτύου μικρών και μεσαίων τυροκομείων, την προβολή και προώθηση τυροκομικών προϊόντων και την εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών όπως η ευφυής γεωργία.

Προτείνονται, επίσης, τροποποιήσεις στον νόμο 4492/2017 για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, ώστε να συμπεριληφθούν και οι αλυσίδες λιανικής πώλησης στην υποχρέωση πληρωμής του 60ημερου.

Η ενσωμάτωση των εκπροσώπων των οργανώσεων των κτηνοτρόφων στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών όπως ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΦΚΑ Αγροτών και ο ΕΦΕΤ είναι επίσης αναγκαία. Επίσης, η ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής και των γεωργικών συμβούλων για την αναβάθμιση της κτηνοτροφίας και τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η καθιέρωση διατίμησης στις τιμές των κτηνιατρικών φαρμάκων.

Τέλος, προτείνεται η δημιουργία ισχυρών εμπορικών σημάτων για ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, η διασύνδεσή τους με την τουριστική υποδομή της χώρας και η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη όπως και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, απασχολώντας ενεργό πληθυσμό, παράγοντας πρώτη ύλη υψηλής προστιθέμενης αξίας και δίνοντας ζωή στην ύπαιθρο, προσφέροντας προοπτικές σε νέους παραγωγούς.

12 July 2024
Banner