ΣΕΚ: Πολλοί κτηνοτρόφοι εκτός της έκτακτης ενίσχυσης για τις ζωοτροφές

31 January 2023

ΣΕΚ: Πολλοί κτηνοτρόφοι εκτός της έκτακτης ενίσχυσης για τις ζωοτροφές

Related Articles

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ χθες, 30/1/2023 αναφέρεται στην κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τελευταία με την έκτακτη στήριξη για τις ζωοτροφές και για το γεγονός πως πολλοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι είτε έκαναν ένσταση αλλά και όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν πιθανόν να μην πάρουν επιδότηση, διότι ο χρόνος που δόθηκε για τις αιτήσεις ήταν πολύ μικρός. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην αποδοθούν σε όλους τους δικαιούχους τα €89 εκ. που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση αλλά πολύ λιγότερα και μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων θα αποκλειστεί από το Μέτρο 22.

Επίσης σε εκκρεμότητα είναι ακόμα το ακατάσχετο και αφορολόγητο αυτών των ενισχύσεων.

Στο διά ταύτα από τις ενισχύσεις κινδυνεύουν να αποκλειστούν:

  1. Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό (π.χ. αγρότης με τριφύλλια ή καλαμπόκια), παρότι πληρούν  τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22.
  2. Κτηνοτρόφοι των οποίων ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα είναι έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή.
  3. Νεοεισερχόμενοι στον κλάδο.
  4. Η ενίσχυση για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν.
  5. Κτηνοτρόφοι που διαθέτουν το απαιτούμενο εισόδημα, αλλά το σύστημα  τους απορρίπτει  και  τους εμφανίζει  ότι δεν έχουν εισόδημα.

Ο ΣΕΚ επισημαίνει πως: «Φοβόμαστε, όμως, ότι θα γίνει και τώρα αυτό που είχε γίνει με την προηγούμενη πολύ μικρή ενίσχυση, ουσιαστικά ψίχουλα, με το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, που δόθηκε την άνοιξη, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και από τα 50 εκ. δόθηκαν περίπου 40 εκ.  Ζητάμε και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν την περίοδο αυτή να πληρωθούν».

31 January 2023
Banner
Banner