Σάββας Κεσίδης: Το κρεοπωλείο διατήρησε το πελατειακό του κοινό

29 January 2024

Σάββας Κεσίδης: Το κρεοπωλείο διατήρησε το πελατειακό του κοινό

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σ. Κεσίδης, μιλά στο Meat News για το πώς κύλησε η εορταστική αγορά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News #122, Ιανουάριος 2024

Meat News: Πώς κύλησε η εορταστική περίοδος στα κρεοπωλεία;

Σ. Κεσίδης: Κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα, έχουμε μείωση των κιλών που πουλήσαμε κατά 10% σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές, όπως η Κρήτη όπου πούλησαν τα ίδια κιλά με πέρυσι, αλλά και κάποιες δύσβατες περιοχές, όπως τα ορεινά στην Πίνδο ή στα βόρεια της Μακεδονίας, όπου υπήρχε μείωση μεγαλύτερη από 15%. Και μιλάω για κιλά και όχι για τζίρο, γιατί οι τιμές την περσινή εορταστική περίοδο ήταν 10-15% φθηνότερες, οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον τζίρο μας.

Meat News: Μίλησες για ακριβότερες τιμές φέτος. Σε ποια είδη είχαμε αυξήσεις; Υπήρξαν και ελλείψεις;

Σ. Κεσίδης: Αυξήσεις τιμών είχαμε στα αμνοερίφια, αν κι εδώ η αγορά ήταν χωρισμένη στα τρία. Στην Κρήτη, όπου υπάρχει επάρκεια εντόπιας παραγωγής, οι κρεοπώλες αγόρασαν φθηνά και πούλησαν φθηνά, στο κέντρο της Ελλάδας -Αττική, Πελοπόννησο- ήταν αυξημένες οι τιμές, αλλά κάπως συγκρατημένες, στη Θεσσαλία, όπου είχαμε μεγάλες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο και στην Ήπειρο και Μακεδονία, όπου έγιναν αυξημένες εξαγωγές σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, εκεί υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα – οι τιμές στα μικρά σφάγια, ειδικά πριν την Πρωτοχρονιά, οι τιμές ανέβηκαν πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Φθάσαμε στο σημείο η χονδρική τιμή στα αρνιά να φθάσει 10,30€/κιλό και στα κατσίκια 10,80€/κιλό.

Κι εδώ πρέπει να πούμε, ότι οι εξαγωγές απορρόφησαν τα μικρά σφάγια, με αποτέλεσμα τα σούπερ μάρκετ που διαφήμισαν χαμηλές τιμές, στην αρχή πούλησαν ελλιποβαρή αρνιά και κατσίκια, στη συνέχεια πούλησαν «βαριά» και στο τέλος δεν είχαν ούτε κιλό να πουλήσουν. Είχαμε μια στρέβλωση της αγοράς που προκλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Meat News: Θεωρείς ότι το μέτρο του «καλαθιού» και όπως το παρουσίασε ο υπουργός, που έδωσε και μια χαμηλή τιμή στα αμνοερίφια από συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, δημιούργησε πρόβλημα στην αγορά;

Σ. Κεσίδης: Φυσικά. Είναι κατ’ αρχή αθέμιτος ανταγωνισμός και κατά τη γνώμη μου είναι λυπηρό που ένας υπουργός ξεκινά αυτό το πράγμα και έφερε αναστάτωση στην αγορά. Οι παραγωγοί ήξεραν ότι υπάρχει έλλειψη στα αρνιά και κατσίκια «γάλακτος» και ήδη οι μεσίτες των εξαγωγών έδιναν καλές τιμές. Το αποτέλεσμα ήταν ενώ στην αρχή έσφαζαν σε χαμηλότερες τιμές -7,50-7,80€/κιλό- και μετά όταν είδαν ότι το «κόλπο» της κυβέρνησης απέτυχε, αύξησαν υπερβολικά τις τιμές τους (και καλά κάνανε από τη μεριά τους) και διαστρεβλώθηκε όλη η αγορά. Είναι κοροϊδία να προβάλεις χαμηλή τιμή στο αμνοερίφιο και όταν έρχεται ο πελάτης στο κατάστημα να μην έχεις προϊόν. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε ως Ομοσπονδία τις επόμενες μέρες είναι να βγάλουμε μια ανακοίνωση – διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν μίλησε και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης που έκανε όλο το σκηνικό, με την υποχρέωση να θεσπίσουν ένα νόμο που να λέει ότι όποιος βγάζει μια τέτοια πολύ φθηνή τιμή για οποιοδήποτε προϊόν, να είναι αναγκασμένος να το έχει μέχρι την τελευταία στιγμή στο κατάστημά του.

Meat News: Δεν έχουν απευθυνθεί οι αρμόδιοι υπουργοί σε σας, στην Ομοσπονδία, πριν βγουν να ανακοινώσουν τιμές κ.λπ.;

Σ. Κεσίδης: Ποτέ. Αν και με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχαμε κάνει συχνότατες συζητήσεις, ενώ με τον τωρινό επικεφαλής του Υπουργείου δεν έχουμε ακόμα συναντηθεί. Είχαμε δυο συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, αλλά δεν κατορθώσαμε να πετύχουμε κάτι. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να κάνουμε συμφωνία, εφόσον αυτή φέρει το βέλτιστο για τον καταναλωτή και τον λιανοπωλητή, όχι γι’ αυτούς που προσπαθούν ανάμεσα.

Meat News: Πώς κύλησε το 2023; Ισορρόπησαν οι τιμές, που είδαμε ότι το 2022 είχαν σημειώσει άνοδο;

Σ. Κεσίδης: Τολμώ να πω ότι αυτή τη στιγμή το κρέας, αν και έχει πάρει από πέρυσι μια αύξηση 15%, έχει παραμείνει στην αγορά τροφίμων το πιο φθηνό προϊόν. Αν σκεφτούμε ότι τα τυροκομικά ανέβηκαν μέχρι και 30-40%, τα φρούτα ανέβηκαν από 20% έως και 100%, να μη μιλήσουμε για το λάδι, αυτή τη στιγμή το κρέας παραμένει σχετικά φθηνό. Και πρέπει να ευχαριστήσουμε το καταναλωτικό κοινό, που αν και δεν έχει χρήματα, μειώνει την κατανάλωσή του, αλλά δεν πέφτει σε παγίδες τύπου διαφημιστικών καμπανιών. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι το 68% που δίνει η δημοσκόπηση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης από το καταναλωτικό κοινό, είναι αντιπροσωπευτικό για τον κλάδο μας. Ναι μεν χάσαμε ένα τμήμα από τον όγκο πωλήσεων που είχαμε μέσα στο έτος, αλλά δεν χάσαμε πελατειακό κοινό.

Meat News: Είδαμε όμως ότι οι εκπρόσωποι των αλυσίδων θεωρούν ότι είναι μειονέκτημα η «κατακερματισμένη» αγορά και ότι ένα σεβαστό ποσοστό του τζίρου της αγοράς περνά από μικρότερα καταστήματα.

Σ. Κεσίδης: Αυτό έχει ξεκινήσει από την εποχή που υπογράφηκαν τα μνημόνια. Από τότε οι Ευρωπαίοι είχαν πει ότι το να έχεις πλέον του ενός εκατομμυρίου μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων είναι υπερβολικό και θα πρέπει να μειωθούν στο ένα τέταρτο. Σε αυτή τη δεκαετία έχουν κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεων και αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν στις 650 χιλιάδες επιχειρήσεις. Και πάλι δεν έχουν βγει τα σχέδιά τους, αλλά συνεχίζουν να επιδιώκουν να κλείσουν το μεγαλύτερο αριθμό των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να ελέγχουν την αγορά. Γιατί όσα καταστήματα και να έχει μια μεγάλη αλυσίδα, μπορεί να ελέγχει τα πάντα μέσα από ένα κομπιούτερ. Βέβαια, όσο γιγαντώνεται μια αλυσίδα κλείνοντας τα μικρά καταστήματα, τότε αυτή φθάνει να ελέγχει το κράτος και όχι το κράτος την αλυσίδα.

Meat News: Μπορείς να κάνεις μια πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα; Πού θα κινηθούν οι τιμές;

Σ. Κεσίδης: Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε καν για αυξήσεις στα πουλερικά και τα χοιρινά. Στο μοσχάρι η εικόνα που έχουμε είναι ότι έμειναν στα ψυγεία των εισαγωγέων και των εμπόρων κρέατα. Στις επόμενες βδομάδες όλοι γνωρίζουμε ότι η αγορά κρέατος κάνει μια μεγάλη «κοιλιά». Άρα το πιθανότερο είναι να μείνουν σταθερές οι τιμές σε αυτά τα είδη. Για τα αμνοερίφια, αργεί η επόμενη «έξαρση» της αγοράς που είναι η Τσικνοπέμπτη, οπότε λογικά θα υπάρχει πτώση της τιμής στο μεσοδιάστημα.

Με την ευκαιρία να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους καλή και δημιουργική χρονιά, να έχουμε λιγότερα προβλήματα. Και ένα μήνυμα προς τους κρεοπώλες ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία ήταν, είναι και θα είναι στις επάλξεις ανά πάσα στιγμή για το καλό του επαγγελματία. Θα πρέπει όμως και ο κρεοπώλης να αφήσει τον «καναπέ» και να τρέξει στα τοπικά σωματεία να ενημερωθεί και να ενημερώσει για τα προβλήματά μας.

29 January 2024
Banner
Banner