Πόσο κοστίζει το κρέας στο «καλάθι» του σούπερ μάρκετ;

05 November 2022

Πόσο κοστίζει το κρέας στο «καλάθι» του σούπερ μάρκετ;

Μηδαμινό για τον καταναλωτή είναι το όφελος από τις τιμές του κρέατος που περιέχεται στο περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού». Με προϊόντα κρέατος ιδιωτικής ετικέτας και συσκευασμένα στην πλειονότητά τους γέμισαν το καλάθι τους οι 13 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως φαίνεται στον πίνακα που κατάρτισε το Meat News.

Αντιγράφοντας τους καταλόγους που έχουν αναρτήσει οι αλυσίδες αυτές στην ιστοσελίδα e-katanalotis και αφορούν τις προσφορές προϊόντων για το χρονικό διάστημα από 4/11 έως 10/11, εντοπίσαμε και ορισμένες... ασάφειες. Στον κατάλογο μεγάλης αλυσίδας, για παράδειγμα, δεν αναφέρεται η τιμή ανά κιλό, ούτε η προέλευση των προϊόντων. Πέρα όμως από αυτό, που μπορεί απλά να οφείλεται στο γεγονός ότι το μέτρο είναι ακόμα... νωπό και δεν υπάρχει εξοικείωση, ας δούμε και άλλα προβλήματα που εντόπισε το ρεπορτάζ μας.

Μια αλυσίδα έχει συμπεριλάβει επώνυμο κοτόπουλο φιλέτο στήθος και άλλη... ανώνυμο συσκευασμένο μπούτι. Κάποια επιχείρηση προτείνει τηγανιά επώνυμης εταιρείας και άλλη σπάλα ελληνική με οστό. Δύσκολα ένας καταναλωτής, ακόμη και αν είναι εξοικειωμένος με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει ανάμεσα σε ανόμοια είδη.

Από τον πίνακα που παραθέτουμε βλέπουμε ότι το εύρος τιμών είναι:

  • στο νωπό κοτόπουλο: από 2,99€/κιλό έως 6,99€/κιλό ανάλογα με το είδος του προϊόντος
  • στο χοιρινό: από 4,49€/κιλό έως 5,70€/κιλό, αλλά και ειδικά προϊόντα με αρκετά υψηλότερη τιμή.

Την ίδια μέρα (4/11/2022) στο δελτίο τιμών που αναρτά ο ΟΚΑΑ Α.Ε. για την «Αγορά του καταναλωτή» στο Ρέντη, βρίσκουμε:

  • νωπό κοτόπουλο από 2,98€/κιλό έως 6,98€/κιλό
  • χοιρινά τεμάχια από 3,98€/κιλό (εισαγωγής) έως 6,98€/κιλό (εγχώρια)

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το «καλάθι» των 13 επώνυμων αλυσίδων δεν προσφέρει και τόσο φθηνά προϊόντα.

Ας δούμε όμως και τις τιμές χονδρικής που είχε αναρτήσει στις 4/11/2022 ο ΟΚΑΑ ΑΕ για το χοιρινό (δεν υπήρχαν τιμές για το κοτόπουλο): από 3,00€/κιλό έως 3,70€/κιλό, ανάλογα με τον τύπο σφάγιου και την προέλευση. Για να έχουμε μια εικόνα των αυξήσεων που έχουν επωμιστεί οι λιανέμποροι, ας πούμε ότι το 2021 οι τιμές σύμφωνα με τον ίδιο κατάλογο ήταν από 2,10€/κιλό, έως 2,80€/κιλό, δηλαδή υπήρξε μια ετήσια αύξηση στις τιμές χονδρικής 32-43%.

05 November 2022
Banner
Banner