Πτωτική τάση στον πληθωρισμό μεν, ανοδική για τα τρόφιμα, δε

09 June 2023

Πτωτική τάση στον πληθωρισμό μεν, ανοδική για τα τρόφιμα, δε

Παρ’ ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 6,1% στην Ευρωζώνη (4,1% στην Ελλάδα), σύμφωνα με την Eurostat, ο  στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι στο 2%.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

Όμως, πρέπει να τονιστεί πως η ανάλυση της Εurostat υπέδειξε πως η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Μάιο (12,5% από 13,5% τον Απρίλιο) ακολουθώντας βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (5,8% από 6,2% τον Απρίλιο), υπηρεσίες (5,0% από 5,2% τον Απρίλιο) και ενέργεια (-1,7% από 2,4% τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη καθοδική πορεία για τον πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως σημαντική μείωση -για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο του 2023, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της πορείας μείωσης του πληθωρισμού.

Όσο κι αν ο πληθωρισμός δείχνει πτωτική τάση, όμως, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ενδεικτική είναι η αύξηση κατά 11,4% που καταγράφεται στον πληθωρισμό τροφίμων για τον Απρίλιο του 2023 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι περίπου ίδια με την αύξηση κατά 11,3% που κατέγραψε η Στατιστική Αρχή έναν χρόνο πριν, ήτοι τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας τον Απρίλιο του 2022 είχαν αύξηση 57,6%, ενώ τον φετινό Απρίλιο κατέγραφαν μείωση 17,8%. Οι αιτίες της διαφορετικής αυτής πορείας είναι ότι οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από δύο παράγοντες: το κόστος της ενέργειας και το κόστος των υπόλοιπων μέσων παραγωγής, καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Βεβαίως, τα θέματα αισχροκέρδειας που είχαν παρατηρηθεί και τους προηγούμενους μήνες, συνεχίζουν να υφίστανται, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πηγή: ot.gr

09 June 2023
Banner
Banner