Πρόταση ΥΠΑΑΤ μαζί με Κροατία – Σλοβενία προς Ε.Ε. για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής

12 December 2023

Πρόταση ΥΠΑΑΤ μαζί με Κροατία – Σλοβενία προς Ε.Ε. για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής

Tην ανάγκη άμεσης δημιουργίας θεσμικών φορέων στην Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναπτύσσοντας πρόταση που κατέθεσε από κοινού με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Σλοβενίας στη συνάντηση των υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.

Η πρόταση κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Αύξηση χρημάτων από την Ε.Ε. για διαχείριση κρίσεων.
  2. Η δυνατότητα χρήσης του 2% από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για κάθε κράτος μέλος.
  3. Η απλοποίηση των διαδικασιών για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Για τις προτάσεις των τριών ομολόγων υπουργών, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων που πλήττουν σοβαρά τη γεωργική παραγωγή και κερδοφορία είναι αδιαμφισβήτητα η κλιματική κρίση και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που αυτή συνεπάγεται. ... Πέραν αυτών, οι μεγάλης κλίμακας καταστροφές έχουν επιφέρει σημαντικές απώλειες και στις αγροτικές υποδομές, υπονομεύοντας έτσι την ανάκαμψη της γεωργικής δραστηριότητας στις κάθε φορά πληγείσες περιοχές. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για εκτίμηση της κατάστασης. Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις για εξεύρεση επαρκούς χρηματοδότησης, θέσπισης επίσημων συνεργιών με άλλες πολιτικές, πρωτοβουλίες και Ταμεία, καθώς και δημιουργίας ευέλικτων ad hoc μηχανισμών αντιμετώπισης γεωργικών κρίσεων».

Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη έχουν βιώσει την κλιματική κρίση με τεράστιες επιπτώσεις για τη γεωργία, σε όλα τα επίπεδα, εξού και η συνεργασία Ελλάδας, Σλοβενίας και Κροατίας. Θέση της Ελλάδας είναι ότι, με δεδομένο ότι ο διαρθρωμένος διάλογος για τη γεωργία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, έχει έρθει η ώρα να προβάλλουμε τη σημασία τηςστήριξης της ενωσιακής παραγωγής που διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου της στρατηγικής μας αυτονομίας και ενθαρρύνει την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον τομέα. Είναι κρίσιμο να διατηρήσει η Ένωση το συγκριτικό της πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε μια εποχή, όπου ο εφοδιασμός με τρόφιμα και γεωργικές εισροές έχει επανέλθει ως εργαλείο πολιτικής και επίδειξης δύναμης στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης πρόσθεσε: «Οφείλουμε να αναδείξουμε τον ρόλο των αγροτών και να τους στηρίξουμε, διαφυλάσσοντας τα εισοδήματά τους». 

12 December 2023
Banner