Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

17 February 2023

Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

Το καλάθι του νοικοκυριού προσαρμόζεται στις εποχές και τις ανάγκες των καταναλωτών, ισχυρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, με τους αγοραστές όμως να διαμαρτύρονται καθημερινά για την ακρίβεια και να αδυνατούν «να τα βγάλουν πέρα, όσα καλάθια κι αν επινοηθούν».

Ανακοινώθηκε, μάλιστα, πως εκτός από ενίσχυση του «καλαθιού του νοικοκυριού» με νέα προϊόντα, θα γίνουν και αλλαγές στη σήμανση των τιμών, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ακρίβεια. Και όλα αυτά συμβαίνουν μία μέρα αφού η ΕΛΣΑΤ έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, καλά κρατεί.

 Τα σούπερ μάρκετ αν και μονοπωλούν το καλάθι του νοικοκυριού κι ενισχύονται από το υπουργείο με κάθε τρόπο, εντούτοις σε έρευνα που έκανε η ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) αποδείχθηκε πως υπήρξε παραβίαση του περιθωρίου κέρδους σε πολλά προϊόντα, αλλά και σε ένα κομμάτι προϊόντων που ήταν μέσα στο καλάθι.

Σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 382.497 ευρώ οι οποίες παραβίασαν τη διάταξη περί αισχροκέρδειας, ενώ διαπιστώθηκε ότι άλλες τιμές υπήρχαν στα προϊόντα στο ράφι και άλλες πλήρωνε ο καταναλωτής όταν έφτανε στο ταμείο .

Οι αλυσίδες που έχουν αισχροκερδήσει σε βάρος των καταναλωτών είναι οι εξής:

  • ΑΒ Βασιλόπουλος: Οι παραβάσεις αφορούσαν 23 κωδικούς προϊόντων, εκ των οποίων οι 7 ήταν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και επιβλήθηκε πρόστιμο 319.900. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

 –  Lidl Ελλάς: Επιβλήθηκε πρόστιμο κάτω από 50.000 ευρώ για παραβίαση των διατάξεων για έναν κωδικό προϊόντος.

  • Γαλαξίας: Επιβλήθηκε πρόστιμο 21.387 ευρώ, που αφορά  υπότροπη και παραβάσεις σε 5 κωδικούς.
  • Κρητικός: Επιβλήθηκε πρόστιμο  9.330 ευρώ για παραβάσεις που αφορούσαν 4 κωδικούς (δύο προϊόντα ψωμιού, ένα προϊόν από νωπές φτερούγες κοτόπουλου.

Επίσης, πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε σε μια πέμπτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στην οποία δεν έχει επιβληθεί άλλη φορά πρόστιμο και για αυτό δεν ανακοινώθηκε η επωνυμία της και έγιναν και συστάσεις σε μία έκτη αλυσίδα.

Αν και οι έλεγχοι καθώς και η ανακοίνωση του υπουργείου ήταν σαφείς, η αλυσίδα «Κρητικός», εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «παράδοξο και εκτός οικονομικής και εμπορικής λογικής υπολογισμό που προβλέπει η υπουργική απόφαση» (για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους) και επιφυλάσσεται να αμφισβητήσει τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα του προστίμου ασκώντας κάθε ένδικο μέσο. Πηγές της ΑΒ Βασιλόπουλος, επίσης, δηλώνουν πως από την έναρξη της εφαρμογής του «καλαθιού» έχουν χάσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ πουλώντας προϊόντα ακόμη και κάτω του κόστους και αναμένεται να κάνει ένσταση για την επιβολή του προστίμου.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, από την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνει 12 επιπλέον κατηγορίες, εκ των οποίων οι 5 είναι εντελώς νέες: μοσχάρι νωπό, γάλα υψηλής παστερίωσης ή γάλα μακράς διαρκείας (UHT) πλήρες, γάλα υψηλής παστερίωσης ή γάλα μακράς διαρκείας (UHT) χαμηλών λιπαρών, λευκό τυρί και σοκολάτα. Οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι διάσπαση τριών άλλων: Η κατηγορία «όσπρια» διασπάται σε τρεις κατηγορίες (φασόλια, ρεβίθια, φακές), η κατηγορία «πάριζα / γαλοπούλα» διασπάται σε δύο ξεχωριστές και η κατηγορία «κοτόπουλο» διασπάται σε δύο κατηγορίες, κοτόπουλο ολόκληρο και μέρη κοτόπουλου (π.χ. μπούτια, φτερούγες, στήθος).

Επίσης, την ίδια ημερομηνία (22 Φεβρουαρίου) ξεκινάει και η εφαρμογή του «καλαθιού της Σαρακοστής» με την προσθήκη τριών κατηγοριών (χαλβάς, νηστίσιμες σαλάτες και κατεψυγμένα θαλασσινά). Όσον αφορά την ισχύ για το  γενικό «καλάθι του νοικοκυριού», η ημερομηνία λήξης του είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023.

Αλλαγή θα γίνει και στα ταμπελάκια που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε, προβλέπεται πως θα αναγράφεται υποχρεωτικά και η τιμή ανά μονάδα με πολύ μεγαλύτερους χαρακτήρες, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση των τιμών. Η παραβίαση του νέου μέτρου, το οποίο ισχύει για όλα τα σούπερ μάρκετ, επισείει πρόστιμο, μετά την παρέλευση ενός μηνός που είναι το περιθώριο προσαρμογής.

17 February 2023
Banner
Banner