Πρόεδρος κρεοπωλών Χανίων: «Ποιότητα σε βάρος της ποσότητας»

20 December 2022

Πρόεδρος κρεοπωλών Χανίων: «Ποιότητα σε βάρος της ποσότητας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Χανίων, Κώστας Φιωτάκης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό αναφέρθηκε στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι λέγοντας πως οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού οι τιμές των κρεάτων και στα Χανιά έχουν αυξηθεί έως και 22% σε σχέση με πέρσι.

«Σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα, έχουμε αύξηση 20% στα χοιρινά, στο αρνί, 22% στο μοσχάρι και 15% σε γαλοπούλες και κοτόπουλα. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας και για όλη την Ευρώπη. Δεν θα έχουμε πρόβλημα με ελλείψεις. Στην γαλοπούλα βλέπουμε ότι δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα. Η παραγωγή ήταν περιορισμένη και ίσως αντιμετωπίσουμε κάποια έλλειψη αλλά στα άλλα κρέατα δεν θα έχουμε καμία έλλειψη. Δυνατή είναι η παραγωγή γαλοπούλας στην Ιταλία. Θα έρθουν κάποια κομμάτια στην Ελλάδα. Αυτό είναι επιλογή του καταναλωτή, εάν θέλει να πάρει το ελληνικό ή το ιταλικό. …Οι τιμές στα κρεοπωλεία των Χανίων θα είναι “πάνω κάτω” οι ίδιες και θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε όσο μπορούμε τις αυξήσεις, να είμαστε λίγο πιο κάτω σε σχέση με το κέρδος μας για να βοηθήσουμε τον καταναλωτή».

Σχετικά με την παραγωγή κρεάτων στην Ευρώπη, ο κ. Φιωτάκης είπε: Δυστυχώς έχει μειωθεί η παραγωγή της γαλοπούλας αλλά και όλων των κρεάτων πάνω από 30% σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες ή χρόνια, λόγω του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι ασύμφορο πια».

Eν τω μεταξύ, η τιμή της γαλοπούλας κυμαίνεται από 9,50 -10,50 ευρώ το κιλό, το γουρουνόπουλο, χοιρινό με δέρμα (ή μεσογουρουνάκι είναι πιο χαμηλή η τιμή του), ένα χοιρίδιο γάλακτος 15 κιλά έως 20 κιλά πωλείται 12 ευρώ το κιλό. Το μεγάλο χοιρινό πωλείται από 6-6,5 ευρώ το κιλό, ενώ το μεσογούρουνο πωλείται έως 9,50 ευρώ το κιλό. Το χωριάτικο κοτόπουλο πωλείται από 6,30 έως 6,50 ευρώ το κιλό, το ενδιάμεσο κοτόπουλο πωλείται από 4,90 ενώ το απλό κοτόπουλο πωλείται από 3 – 3,5 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη, οι Χανιώτες προτιμούν την ποιότητα σε βάρος της ποσότητας και συγκεκριμένα επισήμανε: «Έχει αλλάξει ο τρόπος κατανάλωσης, εκεί που αγόραζαν 2 κιλά μοσχάρι, τώρα παίρνουν 1,5 κιλό. Εκεί που έπαιρναν 1 κιλό κιμά, τώρα παίρνουν 800 γραμμάρια. Ο κόσμος έρχεται στα μαγαζιά μας, δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό, αλλά έχει μειώσει την ποσότητα». Συνεχίζοντας ο κ. Φιωτάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, δηλώνοντας πως θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις με την έλευση του νέου έτους: «Δυστυχώς δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα έχουμε κι άλλες αυξήσεις μετά τις γιορτές. Αυτό είναι το άσχημο, γιατί αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη μείωση της παραγωγής. Το κόστος λειτουργικότητας για τους παραγωγούς είναι μεγάλο και θα το βρούμε μπροστά μας. Δεν θα έχουμε επάρκεια στα ελληνικά προϊόντα. Είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση όλη η Ευρώπη».

Πηγή: zarpanews.gr

20 December 2022
Banner
Banner