Προσπάθειες από κτηνοτρόφους και κρεοπώλες για συντηρητικές τιμές στα αμνοερίφια

28 March 2023

Προσπάθειες από κτηνοτρόφους και κρεοπώλες για συντηρητικές τιμές στα αμνοερίφια

Η ανησυχία για τις τιμές του παραδοσιακού οβελία έχει ήδη καταλάβει τους καταναλωτές, αλλά και τους κρεοπώλες, αφού το κόστος παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές) και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου είναι παράγοντες που εκτοξεύουν τις τιμές, συγκριτικά τουλάχιστον με το περυσινό Πάσχα.

Παρ’ όλα αυτά, οι κρεοπώλες οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, ευελπιστούν πως η κίνηση στα καταστήματά τους θα αυξηθεί τις μέρες του Πάσχα

Κτηνοτρόφος πέμπτης γενιάς ο κ. Κεχαγιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ φάνηκε δυσαρεστημένος από την υπάρχουσα κατάσταση λέγοντας πως την επόμενη βδομάδα πρέπει να σφάξουν τα αρνιά, ώστε να σταλούν στα κρεοπωλεία. Όμως, αφενός δεν υπάρχει επάρκεια ζώων, αφετέρου ο κόπος τους δεν πληρώνεται. Το τριφύλλι και το καλαμπόκι έχει αυξηθεί κάθετα και θεωρεί πως είναι δικαιολογημένη η συστολή των καταναλωτών στην αγορά αμνοεριφίων, αλλά και η δική τους κατάσταση, των κτηνοτρόφων, είναι εξαιρετικά δυσχερής.

Κρεοπώλης που μίλησε στην κάμερα της τηλεόρασης είπε πως οι τελικές τιμές του κρέατος θα διαμορφωθούν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή, καθώς πρόκειται για ζώα που θα έχουν σφαγιασθεί εκείνες τις ημέρες.

Οι τιμές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ξεκινήσουν από 6,5 το κιλό στα αμνοερίφια, ενώ ο κ. Σπύρος Βλάχος, κτηνοτρόφος από τον Ελαιώνα Σερρών ενημερώνει πως έχει ήδη ξεκινήσει η τροφοδοσία των κρεοπωλείων. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα των ελληνοποιήσεων, θεωρώντας  πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι, διότι η ντόπια παραγωγή είναι βασικός οικονομικός πυλώνας ολόκληρης της περιφέρειας. Ο κ. Βλάχος εξέφρασε και την απαίτηση του κλάδου του προς την κυβέρνηση για ενίσχυση της κτηνοτροφίας, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους.

28 March 2023
Banner
Banner