«Προς μεγαλύτερη φτωχοποίηση οδηγείται η ελληνική κοινωνία» συμπεραίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

26 February 2024

«Προς μεγαλύτερη φτωχοποίηση οδηγείται η ελληνική κοινωνία» συμπεραίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Σε τηλεοπτική πρωινή εκπομπή μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος στις νέες αυξήσεις των καταναλωτικών προϊόντων που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και οδηγούν την κοινωνία στη φτωχοποίηση.

«Πρέπει να τονίσω ότι και από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ έχουμε μία αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των νοικοκυριών που δηλώνει ότι ο μισθός επαρκεί για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα, έχοντας ξεπεράσει πια ο αριθμός αυτών των οικογενειών το 60%. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. ... Οποιαδήποτε αύξηση κι αν δοθεί στους μισθούς, είμαι βέβαιος ότι αν δεν κρατηθούν οι τιμές της αγοράς κι αν δεν ελέγξουμε ουσιαστικά την αισχροκέρδεια που υπάρχει, θα εξαφανιστεί αμέσως».

Η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει και αυξάνεται, ενώ το εισόδημα των οικογενειών συνεχίζει να μειώνεται. Σ’ αυτή την κατάσταση δεν βοηθούν εν τω μεταξύ τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει, αφού πρόκειται να εφαρμοστούν από 1η Μαρτίου. Ειδικότερα ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας «έτρεξε» με ρυθμό 8,3% (από 8,9% τον Δεκέμβριο. Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 67,4% στο ελαιόλαδο, 14% στα φρούτα αλλά και στα λαχανικά, 11,7% στο μεταλλικό νερό. Επίσης καταγράφονται ανατιμήσεις 14% στα ασφάλιστρα υγείας, 11,5% στα αεροπορικά εισιτήρια και 12,7% στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Οι αυξήσεις που καταγράφηκαν για τον Ιανουάριο 2023/2024 έχουν ως εξής:

-Ελαιόλαδο + 67,4 %,

-Λαχανικά + 14,4 %,

-Φρούτα + 14,2 %,

-Αναψυκτικά – χυμοί + 11,7 %,

-Ψάρια + 7,7 %,

-Εστιατόρια + 6,8 %,

-Κρέας + 6,0 %,

-Ζχαρη – σοκολάτες + 6,0 %,

-Λοιπά τρόφιμα + 5,8 %.

Αυξήσεις-φωτιά όμως σημειώθηκαν και στον τομέα της υγείας:

-Ασφάλιστρα υγείας + 14,0 %,

-Φαρμακευτικά προϊόντα + 12,7 %.

Nα επισημάνουμε πως η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) στις περιφέρειες της Ελλάδας για το 2022. Συγκεκριμένα το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Ευρώπη μαζί με δύο περιφέρειες της Βουλγαρίας καταγράφει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 41% του μέσου όρου της Ε.Ε. και για την Ελλάδα ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία με 47%, η Ήπειρος επίσης με 47%, η Δυτική Ελλάδα με 49%, η Θεσσαλία με 52% και η Κεντρική Μακεδονία με 53%. Επίσης, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα προσδοκιών των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωζώνη για την πορεία της οικονομίας και του εισοδήματός τους.

Πηγή: ot.gr, ertnews.gr

26 February 2024
Banner
Banner