Προβλήματα από τον καταρροϊκό πυρετό στην Πελοπόννησο

19 June 2014

Προβλήματα από τον καταρροϊκό πυρετό στην Πελοπόννησο

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε καραντίνα. Ξεκινώντας από τη Λακωνία, η νόσος έχει εξαπλωθεί στην Μεσσηνία και την Αρκαδία. Ήδη σήμερα (19/6) η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας έχει καλέσει σε συγκέντρωση τους κτηνοτρόφους για ενημέρωση.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρό νόσημα που εμφανίζεται στα πρόβατα και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται από ένα μικρό είδος εντόμου. Μεταδίδεται μόνο στα ζώα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο η εμφάνισή του για πρώτη φορά στην περιοχή έχει δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες στην κτηνοτροφία.
Οι γεωτεχνικοί της Πελοποννήσου με αφορμή τα κρούσματα αυτά θέτουν το θέμα της υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Οι κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας με ψήφισμα που έβγαλαν από σύσκεψή τους διαμαρτύρονται για τη μη λήψη μέτρων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει ποσό 5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στους τρεις παραπάνω νομούς.
Το θέμα έρχεται και στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επισημαίνουν την ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου και ζητούν να ληφθούν μια σειρά μέτρων, όπως: Να επιδοτηθεί κατά 100% η αγορά σκευασμάτων εντομοκτονίας των χώρων και των οχημάτων μεταφοράς, να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για τα θανόντα ζώα, να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος λόγω της μείωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων των ζώων που νόσησαν, να χορηγηθούν ζωοτροφές για τα ζώα που είναι σε καραντίνα, να υπάρξει παρέκκλιση και να επιτρέπεται η σφαγή των ζώων εντός κάθε νομού λαμβάνοντας φυσικά όλες τις προφυλάξεις που θα εμποδίσουν την εξάπλωση της ζωονόσου. Δηλαδή να γίνεται κλινικός έλεγχος ώστε να διαπιστώνονται τα υγιή ζώα και απολύμανση των μέσων μεταφοράς των ζώων.

19 June 2014
Banner