Πληρωμές από σήμερα σε Βασικές και Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

02 July 2024

Πληρωμές από σήμερα σε Βασικές και Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Πληρωμές στις 2 Ιουλίου: Έναρξη με Βασική και Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Η εβδομάδα και ο μήνας έκλεισαν χωρίς να πραγματοποιηθούν πιστώσεις προς τους αγρότες. Ο προγραμματισμός των αρμοδίων δείχνει ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν σταδιακά μέχρι την Τετάρτη, αρχίζοντας με τις πιο εύκολες περιπτώσεις.

Πληρωμές στις 2 Ιουλίου: Βασική και Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Οι πληρωμές προς τους αγρότες θα πραγματοποιηθούν, δεδομένου ότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης και των προγραμμάτων του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου, για να αποφευχθούν καταλογισμοί στη χώρα μας. Το βασικό ερώτημα είναι πόσα από τα 230 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν και ποιοι αγρότες θα μείνουν απλήρωτοι, περιμένοντας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναλήψεις από τις αρχές της εβδομάδας, ανάλογα με την τράπεζα όπου διατηρούν λογαριασμό. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών διαβεβαιώνει ότι "δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων του 2023 μέχρι το τέλος του Ιουνίου".

Εκκρεμότητες προς Αγρότες:

 Συνδεδεμένες Ενισχύσεις:

Από τα 245 εκατ. ευρώ, εκκρεμούν ακόμα 54 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να προηγηθούν στην πληρωμή καθώς θεωρούνται απλές περιπτώσεις.

Βασική Ενίσχυση:

Από τα 829,5 εκατ. ευρώ, δεν έχουν καταβληθεί περίπου 64 εκατ. ευρώ. Εδώ υπάρχει δυσκολία λόγω των βοσκότοπων και των ενισχύσεων που συνδέονται με βοσκήσιμες εκτάσεις.

Αναδιανεμητική Ενίσχυση:

Από τα 174 εκατ. ευρώ, εκκρεμούν 9 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Νέοι Αγρότες:

Από τα 27,6 εκατ. ευρώ, έχουν πληρωθεί 24,4 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν 3,2 εκατ. ευρώ.

Eco-schemes:

Από τα 426,4 εκατ. ευρώ, παραμένουν απλήρωτα περίπου 33,3 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή αυτή είναι αβέβαιη καθώς δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων.

Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης:

Το 70% των αγροπεριβαλλοντικών πληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, απομένουν περίπου 70 εκατ. ευρώ. Θεωρείται σίγουρη πίστωση καθώς δημοσιεύτηκαν αποφάσεις για τη διάθεση 86 εκατ. ευρώ για τα Βιολογικά.

Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 2 Ιουλίου, καλύπτοντας τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα βιολογικά και τη βασική ενίσχυση. Οι αγρότες μπορούν να περιμένουν να δουν τις πιστώσεις στους λογαριασμούς τους ανάλογα με την τράπεζα που συνεργάζονται.

Πηγή: agronews.gr

02 July 2024
Banner