Πιο βιώσιμα τρόφιμα σε δημόσιους φορείς
Related Articles
Από τα σχολεία και τα νοσοκομεία μέχρι τους δημόσιους χώρους εργασίας, μια νέα έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) προτείνει κριτήρια για πιο υγιεινά και βιώσιμα μενού.
Τα κριτήρια αυτά αφορούν το πώς οι δημόσιοι οργανισμοί αγοράζουν και διαχειρίζονται τα τρόφιμα και τα ποτά, είτε πρόκειται για καντίνες, catering ή αυτόματα μηχανήματα.
Οι προτάσεις δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά στοχεύουν να βοηθήσουν τις αρχές σε όλα τα επίπεδα να βελτιώσουν το σύστημα τροφίμων, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ενισχύοντας τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, προωθούν τη χρήση των δημόσιων συμβάσεων ως εργαλείου για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας με πιο στρατηγικό και υπεύθυνο τρόπο.
Περιβάλλον και κοινωνία στο επίκεντρο
Η καινοτομία της έκθεσης βρίσκεται στην ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές πτυχές.
Τα κριτήρια περιλαμβάνουν:
- Βιολογική γεωργία και δίκαιο εμπόριο
- Βιώσιμη αλιεία και καλή διαβίωση των ζώων
- Μείωση της σπατάλης τροφίμων
- Εκπαίδευση προσωπικού και προώθηση βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού
Επιπλέον, δίνεται έμφαση στις δίκαιες συνθήκες εργασίας και στην ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η διατροφή ως προτεραιότητα
Τα νέα κριτήρια ενθαρρύνουν τη στροφή προς μια υγιεινή διατροφή, βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ ζητούν μείωση σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας.
Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να βελτιώσει τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς, καθώς η σωστή διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Πρακτική εφαρμογή και παρακολούθηση
Η έκθεση προσφέρει πρακτικό οδηγό για την εφαρμογή των κριτηρίων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε φορέα.
Τα κριτήρια συνοδεύονται από μηχανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης, καθώς και παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών από άλλες χώρες.
Παράλληλα, παρέχονται εργαλεία υποστήριξης, όπως:
- Αξιολόγηση κύκλου ζωής για τον υπολογισμό περιβαλλοντικών επιπτώσεων
- Οδηγίες και στρατηγικές για διατροφικά κριτήρια
- Παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων
Τέλος, η έκθεση τονίζει τη σημασία του διαλόγου με την αγορά και της εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε τα νέα πρότυπα να γίνουν πραγματικότητα με τη συμμετοχή όλων.
Πηγή: etheas