Περιοριστικά μέτρα από την Ε.Ε. για την πανώλη των αιγοπροβάτων έως τις 30/9/2024

24 July 2024

Περιοριστικά μέτρα από την Ε.Ε. για την πανώλη των αιγοπροβάτων έως τις 30/9/2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση σχετικά με την πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία λαμβάνει έκτακτα μέτρα τα οποία βασίζονται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 για τις μεταδοτικές ασθένειες των ζώων, και ειδικά το άρθρο 259(2). Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει:

  1. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει κατσίκες και πρόβατα, με σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και το εμπόριο αυτών των ζώων εντός και εκτός Ε.Ε.
  2. Σε περίπτωση έξαρσης της ασθένειας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης σε άλλες εκτροφές κατσίκων και προβάτων.
  3. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2020/687 συμπληρώνει τους κανόνες για τον έλεγχο των αναφερόμενων ασθενειών κατηγοριών Α, Β και Γ. Προβλέπεται η σύσταση ζωνών περιορισμού και η εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε αυτές.
  4. Η Ελλάδα ενημέρωσε την Επιτροπή για επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε εκτρεφόμενα κατσίκια και πρόβατα στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687, η Ελλάδα έχει καθορίσει ζώνες προστασίας και επιτήρησης και έχει λάβει μέτρα ελέγχου.
  5. Για να ελεγχθεί η εξάπλωση της ασθένειας και να αποφευχθούν αδικαιολόγητα εμπόδια στο εμπόριο, πρέπει να καθοριστεί ζώνη περιορισμού σε επίπεδο Ε.Ε.
  6. Το μέγεθος των ζωνών και η διάρκεια των μέτρων βασίζονται στην επιδημιολογική κατάσταση και το επίπεδο κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας.
  7. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν πραγματοποιούνται μετακινήσεις ζώων από τις ζώνες περιορισμού, προστασίας και επιτήρησης για ορισμένο χρονικό διάστημα.
  8. Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη.

Επομένως, αποφασίζεται:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει τη σύσταση ζώνης περιορισμού, που περιλαμβάνει ζώνες προστασίας και επιτήρησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.
  2. Οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις περιοχές που αναφέρονται στο Παράρτημα της Απόφασης.
  3. Τα απαιτούμενα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης μέχρι τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο Παράρτημα της Απόφασης.

Η μετακίνηση κατσικιών και προβάτων από τις ζώνες περιορισμού προς προορισμούς εκτός της ζώνης περιορισμού απαγορεύεται μέχρι τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο Παράρτημα της Απόφασης (έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202402014)

24 July 2024
Banner