Παραποιημένα τρόφιμα και ποτά
Related Articles
Κάθε χρόνο, η Ελλάδα χάνει πάνω από 49 εκατομμύρια ευρώ λόγω παραποιημένων τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).
Πέρα από τις οικονομικές ζημιές, χάνονται και περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας, κυρίως σε αγροτικά επαγγέλματα, βιομηχανίες τροφίμων και τομείς της κτηνοτροφίας.
Ζημιές και στην κτηνοτροφία
Οι παραποιημένες τροφές δεν πλήττουν μόνο τον καταναλωτή, αλλά και τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς. Οι επιχειρήσεις που παράγουν γνήσια προϊόντα, όπως κρέας, γαλακτοκομικά και αλλαντικά, χάνουν μερίδιο της αγοράς από φθηνά και επικίνδυνα προϊόντα απομιμήσεων. Επηρεάζονται επίσης και τα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας, όπως οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, που αποτελούν «σφραγίδα» αυθεντικότητας για πολλά ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα.
Επικίνδυνα για την υγεία
Οι έλεγχοι εντόπισαν παραποιημένα προϊόντα που περιείχαν μεθανόλη, υδράργυρο, αλλά και τοξικά φυτοφάρμακα. Τέτοιες ουσίες είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας από δηλητηριάσεις μέχρι και μόνιμες βλάβες. Η παραποίηση αφορά τόσο επώνυμα προϊόντα, όσο και προϊόντα «μαϊμού» που διακινούνται σε λαϊκές αγορές, τουριστικά σημεία ή μέσω διαδικτύου.
Η ευρωπαϊκή εικόνα
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μόνο σε μία επιχείρηση ελέγχου κατασχέθηκαν παραποιημένα τρόφιμα αξίας 91 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τομέας των κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών εμφανίζει τις μεγαλύτερες ζημιές, με ετήσιες απώλειες 2,3 δισ. ευρώ και 5700 χαμένες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Πώς προστατεύονται οι καταναλωτές
Η Ε.Ε. έχει κατοχυρώσει πάνω από 3.600 προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, τα οποία αναγνωρίζονται ως αυθεντικά και ελέγχονται αυστηρά. Οι καταναλωτές καλούνται να επιλέγουν πιστοποιημένα προϊόντα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φθηνά τρόφιμα αγνώστου προέλευσης. Το σύνθημα της εκστρατείας είναι:
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»
Το μήνυμα της εκστρατείας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παραποίησης, το EUIPO προειδοποιεί πως η παραποίηση τροφίμων και ποτών δεν είναι απλά οικονομικό ζήτημα, αλλά και θέμα δημόσιας υγείας, ασφάλειας και ποιότητας ζωής, ιδίως σε χώρες με πλούσια αγροτική παραγωγή όπως η Ελλάδα.
Πηγή: cibum.gr