Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

29 December 2023

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν αποτέλεσμα των τελευταίων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον Οργανισμό και το ΥΠΑΑΤ, γεγονός που φαίνεται πως είχε δρομολολογηθεί, αφού η πρόσφατη συνεδρίαση του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του κ. Σημανδράκου.

Ο κ. Ευάγγελος Σημανδράκος σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί τα μέλη της διοίκησης και το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ για την συμβολή τους στην έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών πληρωμών καθώς και τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, την Διαχειριστική Αρχή, την ΕΘΕΑΣ και το σύνολο των Συνεταιρισμών, τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων για την στήριξη των παραγωγών αλλά και του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Σημανδράκος φαίνεται πως έδωσε την παραίτησή του χθες, ενώ να θυμίσουμε πως ο ίδιος είχε κληθεί από τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη να υποβάλει την παραίτησή του πριν από λίγους μήνες. Παρ' όλα αυτά ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αρνηθεί την πρόταση του ΥΠΑΑΤ, αναφέροντας πως τη θέση του στον Οργανισμό την κατείχε μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, επομένως δεν ήταν υποχρεωμένος να δεχθεί τις διαταγές του υπουργού.

H παραίτηση γίνεται στη σκιά των μειωμένων φετινών ενισχύσεων. Συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση των πληρωμών στις 23 Δεκεμβρίου, οι άμεσες ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών ήταν λιγότερες κατά 563 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 939 εκατ. ευρώ συνολικά έναντι 1,502 δισ. το 2022. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέδωσαν το σύνολο της ευθύνης στην ανεπάρκεια της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις επιλογές της σε θέσεις-κλειδιά. Ο αποχωρών πρόεδρος ωστόσο είχε υποδειξει ως υπεύθυνο το ίδιο το ΥΠΑΑΤ και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

29 December 2023
Banner
Banner