Παραίνεση ΠΟΚΚ για να αντιμετωπισθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ενόψει Πάσχα

28 March 2023

Παραίνεση ΠΟΚΚ για να αντιμετωπισθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ενόψει Πάσχα

Την εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», την αντιμετώπιση των παραπλανικών διαφημίσεων, καθώς και της λαθροσφαγής και λαθρομεταφοράς ζητά η Ομοσπονδία των Κρεοπωλών ενόψει της εορταστικής περιόδου, με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών. Ολόκληρη η επιστολή:

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά

        Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ. Άδωνι Γεωργιάδη

        Υπουργό  Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Κοιν:  ΓΣΕΒΕΕ, ΚΕΕΕ,ΕΕΑ, ΕΕΠ

       Σωματεία – Μέλη – Ενώσεις – ΜΜΕ

Θέμα: Παραίνεση ΠΟΚΚ με αφορμή την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,  

Με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο του Πάσχα η ΠΟΚΚ εφιστά την προσοχή στους αρμόδιους φορείς και αξιώνει την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας προκειμένου να αποτραπούν οι γνωστές σε όλους μας «παράνομες ελληνοποιήσεις». Τούτο, επειδή οι έλεγχοι, αν και στηρίζονται σε νομολογία του 2018, δημιουργούν αφενός μεν κενά στη σήμανση των σφαγίων και αφετέρου προξενούν  σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

      Για το λόγο αυτό Προτείνουμε :

α) Να εφαρμοστεί το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή από τον κτηνοτρόφο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.

β)   Προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός  που υφίστανται τα κρεοπωλεία μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να αναφέρουν  την ποιότητα και  την προέλευσή τους, να επιβάλλεται η εμφανής αναγραφή προέλευσης και ποιοτικής κατάταξης του κρέατος, ώστε να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό για το προϊόν που καταναλώνει ή που πρόκειται να προμηθευτεί.

γ)   Να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της λαθρο-σφαγής και λαθρο- μεταφοράς δηλαδή της πώλησης ολόκληρων ή τεμαχισμένων σφαγίων μέσα από τη στάνη, κοινώς κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο στον καταναλωτή και μάλιστα χωρίς υγειονομική θεώρηση. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την επιπλέον επέκταση των ελέγχων σε αποθηκευτικούς χώρους μεταφοράς των ΚΤΕΛ, ΤΑΧΙ, πλοίων και αυτοκινήτων. Τούτο, εκτός από παράνομο  επιτείνει τη φοροδιαφυγή, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία του καταναλωτή και τέλος μεγιστοποιεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των συναδέλφων μας. 

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας είναι μονόδρομος και πρέπει  να εφαρμοστεί. Καταγγέλλουμε τις όποιες αποκλίσεις που έχουν ως αντίκτυπο όχι μόνο την υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του κλάδου μας αλλά του χώρου του κρέατος  γενικότερα.

Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και είδη ευρείας κατανάλωσης που έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα έχουν καταστήσει δυσλειτουργική την αγορά και την οικονομία προβληματική με ανεπιθύμητες προεκτάσεις και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά και ο Κλάδος των Κρεοπωλών. Επιπλέον, όπως έχουμε επισημάνει προ πολλού η αύξηση των τιμών πλήττει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, που σημειωτέον είναι από τα χαμηλότερα της ΕΕ, και καθημερινά εντείνει τον αποδεκατισμό των μικρών επιχειρήσεων, που ως γνωστόν είναι η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας.

Για όλα τα ανωτέρω, ευελπιστούμε πως ο παραδοσιακός κρεοπώλης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης πριν τον καταναλωτή, ΔΕΝ θα βρεθεί και φέτος  αντιμέτωπος με την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής των αμνοεριφίων (προσφορά – ζήτηση) κι ΟΥΤΕ θα αναγκαστεί να επωμισθεί το κόστος για να εξασφαλίσει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και τη δημόσια υγεία προς όφελος του καταναλωτή και να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη  λειτουργία της αγοράς.

Παρακαλούμε για τη δέουσα προσοχή σας, αλλά και τις άμεσες ενέργειές σας!!!

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων  και περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

Από την Διοίκηση

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΣΑΒΒΑΣ ΚΕΣΙΔΗΣ                         ΚΑΚΑΦΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

28 March 2023
Banner
Banner