Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά η ΠΟΚΚ για την πασχαλινή αγορά

03 April 2023

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά η ΠΟΚΚ για την πασχαλινή αγορά

Επιστολή στον πρωθυπουργό απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών σχετικά «με τις ανεξέλεγκτες  αυξήσεις των τιμών των αμνοεριφίων». Στην επιστολή τους οι κρεοπώλες επαναφέρουν τις προτάσεις τους, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση των ελέγχων για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, την πάταξη των λαθροσφαγών και λαθρομεταφορών σφαγίων και την ενίσχυση των παραγωγών.

Ολόκληρη η επιστολή:

ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοιν: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά

       Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

       ΓΣΕΒΕΕ, ΚΕΕΕ, ΕΕΑ, ΕΕΠ, ΕΔΟΤΟΚΚ, ΣΕΚ, ΠΕΚ

       Σωματεία – Μέλη – Ενώσεις – ΜΜΕ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) αριθμεί αρκετές χιλιάδες κρεοπωλεία σε όλη την επικράτεια και όπως αντιλαμβάνεστε είμαστε, ως κλάδος, ο τελικός αποδέκτης προϊόντων κρέατος πριν τον καταναλωτή. Όμως για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών των αμνοεριφίων (προσφορά-ζήτηση) και αναγκαζόμαστε να επωμισθούμε το κόστος προκειμένου να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την ποιότητα αλλά και τη δημόσια υγεία προς όφελος του καταναλωτή και να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη  λειτουργία της αγοράς.

Είμαστε αυτοί που, ως ο τελευταίος κρίκος, πριν το καταναλωτή, της διατροφικής αλυσίδας στηρίζει τον Έλληνα κτηνοτρόφο -  παραγωγό - σφαγέα πουλώντας «καλό ελληνικό και ποιοτικό κρέας» μολονότι υφιστάμεθα από τις αλυσίδες τροφίμων αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων, οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να αναφέρουν την ποιότητα και  την προέλευσή τουςˑ ενώ εμείς έχουμε επανειλημμένως ζητήσει, χωρίς ανταπόκριση, να επιβάλλεται η εμφανής αναγραφή προέλευσης και ποιοτικής κατάταξης του κρέατος, ώστε να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό για το προϊόν που καταναλώνει ή που πρόκειται να προμηθευτεί. Κοινώς να εφαρμοστεί το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή από τον κτηνοτρόφο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.

Ο παραδοσιακός κρεοπώλης καίτοι η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας βρίσκεται σε αδιέξοδο και οικονομική τελμάτωση όχι μόνο του κλάδου μας αλλά του χώρου του κρέατος γενικότερα. Είναι αντιμέτωπος με ανατιμήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και είδη ευρείας κατανάλωσης που και ο ίδιος ως καταναλωτής αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Για όλα τα ανωτέρω αιτούμεθα :

1.  Να επιληφθείτε του θέματος εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα με σκοπό την αποφυγή της ανόδου της τιμής των αμνοεριφίων (προσφορά – ζήτηση).

2. Πλήρης εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» και ενίσχυση των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς  στα σημεία εισόδου της χώρας προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες  ελληνοποιήσεις.

3. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε αποθηκευτικούς χώρους μεταφοράς των  πλοίων, ΚΤΕΛ, ΤΑΧΙ και αυτοκινήτων  ώστε να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της λαθροσφαγής  και της πώλησης ολόκληρων ή τεμαχισμένων σφαγίων μέσα από τη στάνη χωρίς υγειονομική θεώρηση. Τούτο, εκτός από παράνομο  επιτείνει τη φοροδιαφυγή, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία του καταναλωτή και τέλος μεγιστοποιεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των συναδέλφων μας. 

4.  Τέλος, για να επιτευχθεί η χαμηλή τιμή των αμνοεριφίων και να συντηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς  προτείνουμε την απευθείας πριμοδότηση του Έλληνα παραγωγού- κτηνοτρόφου ο οποίος και αποτελεί την απαρχή του πρωτογενούς τομέα της κτηνοτροφίας την οποία χρειαζόμαστε ως κράτος για τη διατήρηση του ζωϊκού κεφαλαίου και της οικονομίας γενικότερα.

Παρακαλούμε για την δέουσα προσοχή σας, αλλά και τις άμεσες ενέργειές σας. !!!

03 April 2023
Banner
Banner