Παράταση 2 μηνών ζητά ο ΣΕΚ για τις αιτήσεις πληρωμής των Σχεδίων Βελτίωσης

21 November 2022

Παράταση 2 μηνών ζητά ο ΣΕΚ για τις αιτήσεις πληρωμής των Σχεδίων Βελτίωσης

Προς το ΥΠΑΑΤ απευθύνθηκε ο ΣΕΚ με επιστολή του, σχετικά με το αίτημα πληρωμής των δικαιούχων της  Απόφασης που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης Μέτρο 4.1 (∆ράσεις 4.1.1 και 4.1.3). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Απόφαση το αίτημα πληρωμής πρέπει να υποβληθεί το αργότερο µέχρι τις 30/11/2022, το οποίο αθροιστικά µε τα προηγούµενα αιτήµατα, θα πρέπει να καλύπτει το 20% της εγκεκριµένης δηµόσιας δαπάνης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.

Ο ΣΕΚ, υπενθυμίζει στο υπουργείο πως οι «κοινωνικοοικονοµικές συνθήκες που βιώνουµε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδηµίας του Covid-19, την οικονοµική αστάθεια-δυσχέρεια λόγω του πολέµου στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των τιµών των πρώτων υλών - ζωοτροφών - ενέργειας και η έλλειψη διαθεσιµότητας προϊόντων και εξοπλισµού από το εξωτερικό, δηµιουργούν ασφυκτικό κλίµα για την οµαλή λειτουργία των εκµεταλλεύσεων των δικαιούχων». Mε βάση αυτά τα δεδομένα που δυσχεραίνουν στο έπακρο την οικονομική κατάσταση και καθιστούν τη βιωσιμότητα των παραγωγών δυσοίωνη, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζητά:

«Παράταση δύο (2) επιπλέον µηνών για την προθεσµία υποβολής αιτήµατος πληρωµής που θα καλύπτει το 20% της εγκεκριµένης δηµόσιας δαπάνης, ώστε:

- Αφενός να προχωρήσουν οι προµηθευτές στην έγκαιρη παραγγελία και προµήθεια του εξοπλισµού από το εξωτερικό,

-Αφετέρου δε να αποκτήσουν οι δικαιούχοι την απαιτούµενη ρευστότητα (λόγω πώλησης αµνοεριφίων λόγω Χριστουγέννων, συγκοµιδής ελαιόλαδου, έναρξη άµελξης, είσπραξης ενισχύσεων) που θα τους δώσει το δικαίωµα να προχωρήσουν στην έγκαιρη τιµολόγηση και εξόφληση του εξοπλισµού και ως εκ τούτου στην έγκαιρη υποβολή πρώτου αιτήµατος πληρωµής ώστε να µην απενταχθούν από το πρόγραµµα.

Οι δικαιούχοι των παραπάνω ∆ράσεων είναι επαγγελµατίες αγρότες – παραγωγοί, στυλοβάτες του πρωτογενή τοµέα και όχι µόνο. Με την υλοποίηση των υπό έγκριση δράσεων τους προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή αυτού του τόπου».

21 November 2022
Banner
Banner