Παράταση της Προθεσμίας Σύνδεσης με το Σύστημα IRIS για Επαγγελματίες έως 31 Αυγούστου

01 July 2024

Παράταση της Προθεσμίας Σύνδεσης με το Σύστημα IRIS για Επαγγελματίες έως 31 Αυγούστου

Η προθεσμία για τη σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου.

Οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η μη καταβολή προμηθειών για ηλεκτρονικές συναλλαγές από τους πολίτες και οι χαμηλότερες προμήθειες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες είναι κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες συγκριτικά με τη χρήση POS. Το IRIS, η μοναδική διαθέσιμη υπηρεσία άμεσων πληρωμών στην Ελλάδα, κερδίζει γρήγορα έδαφος ως προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής.

Στατιστικά Στοιχεία

Μέχρι σήμερα, 400.000 επαγγελματίες είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα, με περισσότερους από 180.000 νέους εγγραφόμενους φέτος, από το σύνολο των περίπου 800.000 υπόχρεων. Η ημέρα με τις περισσότερες εγγραφές ήταν η 27η Ιουνίου, με 5,9 χιλιάδες νέες εγγραφές. Από την αρχή του έτους μέχρι τις 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 191.416 συναλλαγές μέσω του IRIS P2B, αριθμός 11 φορές μεγαλύτερος από πέρυσι, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών έφτασε τα 14,2 εκατ. ευρώ, 10 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περσινή.

Το IRIS παρέχεται από 10 τράπεζες, ενώ αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο τράπεζες μέσα στο έτος, φθάνοντας τις 12.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας

Η ενεργοποίηση του IRIS, τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες, γίνεται μέσω της εφαρμογής κινητού της τράπεζας τους με μια απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή μέσω σάρωσης QR Code. Η επιβεβαίωση των συναλλαγών γίνεται με χρήση βιομετρικών δεδομένων και επιβεβαίωση του ονοματεπωνύμου του παραλήπτη, ενώ τα χρήματα πιστώνονται στον παραλήπτη μέσα σε 2 δευτερόλεπτα.

Κατηγορίες Υπηρεσιών IRIS

  1. IRIS Person to Person (P2P): Άμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών χωρίς προμήθεια, με όριο 500 ευρώ ανά ημέρα.
  2. IRIS Person to Business (P2B): Πληρωμή σε ατομικές επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες. Οι πελάτες δεν επιβαρύνονται με χρέωση, ενώ οι προμήθειες για τους επαγγελματίες είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες μεθόδους πληρωμής.
  3. IRIS Commerce: Πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς κοινοποίηση στοιχείων πληρωμής στον έμπορο. Δεν υπάρχει όριο ποσού και δεν απαιτείται εγγραφή στην υπηρεσία για τον πελάτη.

Νομοθετικό Πλαίσιο

Με τον νόμο 5072/2023, θεσπίστηκε η υποχρέωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών και να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο το ζητήσει. Η μη αποδοχή άμεσων πληρωμών μετά την προθεσμία θα επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει σταδιακά τους υπόχρεους μη συνδεδεμένους επαγγελματίες ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός της προθεσμίας.

Πηγή: ertnews.gr

01 July 2024
Banner