Παράταση στα αδασμολόγητα προϊόντα που εισάγονται από Ουκρανία και Μολδαβία ψήφισε η Επιτροπή Εμπορίου της Ε.Ε.

20 March 2024

Παράταση στα αδασμολόγητα προϊόντα που εισάγονται από Ουκρανία και Μολδαβία ψήφισε η Επιτροπή Εμπορίου της Ε.Ε.

Παράταση στις εισαγωγές χωρίς δασμούς από Ουκρανία και Μολδαβία στην αγορά της Ε.Ε., αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπορίου ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνέχιση της αναστολής των δασμών και των ποσοστώσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2025, με ψήφους 26 υπέρ, 10 κατά και μία αποχή. Να σημειώσουμε πως η υπάρχουσα αναστολή δασμών έληγε στις 5 Ιουνίου 2024 για την Ουκρανία και στις 24 Ιουλίου 2024 για τη Μολδαβία.

Παρ’ ότι, μάλιστα, το θέμα της Ουκρανίας ήταν από τα βασικά, κοινά αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών, η Ε.Ε. ψήφισε εκτός της παράτασης των αδασμολόγητων προϊόντων και τροποποίηση της πρότασης της Επιτροπής, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα προϊόντα και ποσότητες. Όμως, ως «δικλείδα ασφαλείας» οι Βρυξέλες βάζουν όριο σε πουλερικά, αβγά και ζάχαρη που εισάγονται από την Ουκρανία, τα οποία εάν ξεπεράσουν το μέσο επίπεδο του 2022 και του 2023 θα αρθούν άμεσα οι αποφάσεις περί αδασμολόγητων προϊόντων.

Ο στόχος είναι να καθησυχαστούν οι Πολωνοί αγρότες και οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι έχουν αποκλείσει από τον Νοέμβριο τις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τα φτηνότερα, ουκρανικά, εισαγόμενα προϊόντα. Πιθανόν, δε, η Πολωνία να επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και σε άλλα προϊόντα, ενώ το Κίεβο αναφέρει πως έχει σταματήσει να εξάγει «ευαίσθητα» αγροτικά προϊόντα στην Πολωνία και ότι το 95% των εξαγωγών της Ουκρανίας γίνεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Είναι σημαντικό να πούμε πως η Copa-Cogeca, υποστήριξε ότι οι ευρωβουλευτές απογοήτευσαν τους αγρότες, απορρίπτοντας ένα βασικό αίτημά τους, σχετικά με το καθεστώς των εισαγωγών.

Πηγή: newsit.gr

20 March 2024
Banner
Banner