Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας: Η ψυχή της γης μας

14 October 2022

Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας: Η ψυχή της γης μας

Related Articles

Μέσα σε ένα συγκινησιακό αλλά αισιόδοξο κλίμα έλαβε χώρα η εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα στη Λέσχη Αξιωματικών Ε.Δ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αγρότισσα, που εορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου.

Γυναίκες, εκπρόσωποι τριών διαφορετικών τομέων και ηλικιών παρέστησαν, μίλησαν και τιμήθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΓΟ Π. Χατζηνικολάου για την προσφορά τους στον βασικό πυλώνα της οικονομίας, όπως όλοι δήλωσαν, που είναι η αγροτική παραγωγή.

Η κυρία Αννέτα Γεωργουλοπούλου, εκπρόσωπος της παλιάς γενιάς με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, μίλησε για τη δική της εμπειρία από τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς της ως κτηνοτρόφος, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως επαγγελματίας αλλά και ως γυναίκα στις αντίξοες συνθήκες εργασίας πριν τουλάχιστον 50 χρόνια. Τη σκυτάλη πήρε η νεότερη εκ των τριών γυναικών, η κυρία Ηλιάνα Μαλιχίν από το Ρέθυμνο της Κρήτης. Βραβευμένη οινοποιός, γεωπόνος η ίδια, εξελίσσεται μέσω της καινοτομίας και επιχειρεί στη βιολογική καλλιέργεια, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με πνεύμα συνεργασίας και αγάπης για τον τόπο και την παράδοση της Κρήτης. Παράγει ελαιόλαδο και κρασί, προϊόντα που έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της Κρήτης και της Ελλάδας και ταξιδεύουν στο εξωτερικό με σημαντική αναγνώριση. Η τρίτη παραγωγός, η κυρία Ειρήνη Γιαννάρου, μελισσοκόμος από την Αστυπάλαια, επέλεξε το νησί και την αγάπη της για τις μέλισσες και το έκανε επάγγελμα, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους Νέους Αγρότες. Αυτή τη στιγμή διαθέτει σύγχρονη μονάδα τυποποίησης, 600 περίπου κυψέλες και εκτός από το μέλι, κατασκευάζει κηραλοιφές, σαπούνια και προϊόντα με βάση το μέλι.

Και οι τρεις γυναίκες αγρότισσες, η κάθε μια από τη δική της θέση, εξέφρασαν σχεδόν παρόμοια αιτήματα προς την πολιτεία, που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την οικονομική στήριξη και τη συμβουλευτική, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κλιματική αλλαγή που είναι ανασταλτικός παράγοντας στην πορεία τους αλλά και να καταφέρουν να γίνουν τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά στις εξαγωγές.

Ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας στην ελληνική κοινωνία, στην ενίσχυση της οικογένειας και της αγροτικής οικονομίας αλλά και στη διαφύλαξη των λαϊκών μας παραδόσεων. Συγκεκριμένα, είπε: «Ο συνεργατισμός, η μεταποίηση, η οικοτεχνία, ο αγροτουρισμός, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η άμβλυνση των ανισοτήτων, αναχαίτιση φαινομένων όπως η ερήμωση της υπαίθρου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συστηματικά  παρεμβαίνει, επιχειρώντας να κρατήσει ισχυρή την παρουσία των γυναικών στην αγροτική οικονομία. … Οι γυναίκες είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, η ψυχή της ελληνικής γης. Και τη δύναμη αυτής της μοναδικής ψυχής, ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε με αριθμούς σε ό,τι αφορά την πρόοδο των γυναικών στη γεωργία:

  • Σήμερα από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055 είναι γυναίκες.
  • Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ προκύπτει ότι από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή 46,34%.
  • Η  καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα.
  • Στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες επαγγελματίες αγρότισσες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%.
  • Το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι γυναίκες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, πολύ παραστατικά και επικαλούμενους προσωπικά βιώματα, αναφέρθηκε στην προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να αναλαμβάνει το κύριο μερίδιο των απλήρωτων ευθυνών που σχετίζονται με τη λειτουργία των οικογενειών και των κοινοτήτων.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό αγροκτημάτων με επικεφαλής γυναίκες αυξάνεται, ενώ υπάρχει και στην Ελλάδα το φαινόμενο μορφωμένες γυναίκες να μετακομίζουν στην ύπαιθρο για να αναπτύξουν επαγγελματική δράση στον πρωτογενή τομέα, όπως π.χ. οι νέες γυναίκες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου η γυναικεία δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να βρει εφαρμογή στην αγροτουριστική επιχειρηματικότητα και στη βιολογική γεωργία. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, και γενικά στον συνεργατισμό, σημειώνοντας ότι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, που στις αρχές του 2000 ανήλθαν σε 71 στις μέρες μας να φθάνουν τους 141, με ενεργούς πάνω από 90, προσφέροντας απασχόληση σε μεγάλο αριθμό γυναικών.

Ο κ. Xατζηνικολάου, τελειώνοντας, επισήμανε ότι αποτελεί χρέος της πολιτείας τα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα να κινηθούν προς την κατεύθυνση στήριξης των δραστηριοτήτων της υπαίθρου, καθώς αποτελούν «τροφοδότες ζωής, περιβαλλοντικούς φύλακες και διατηρητές του κοινού μας τόπου, της ελληνικής γης».

14 October 2022
Banner
Banner