Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.
Related Articles
- Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην εκστρατεία της ΕFSA «Safe2Eat» 2024 για την ασφάλεια των τροφίμων
- Επικαιροποίηση των κριτηρίων ασφαλείας για την Listeria monocytogenes στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα
- Νέα ενεργή μεμβράνη συσκευασίας από Έλληνες επιστήμονες που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του χοιρινού κρέατος
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος εκπροσώπησε, στις 13/6/22, την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, παρουσία του επιτρόπου Γεωργίας, κ. Janusz Wojciechowski, της Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κυρίας Στέλλας Κυριακίδη και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius.
Αντικείμενο της σύσκεψης και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν η κατάσταση των γεωργικών αγορών της Ένωσης, καθώς και η επάρκεια των προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο υφυπουργός κ. Στύλιος στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Η Ελλάδα αξιοποίησε τη δυνατότητα για χρήση των εκτάσεων αγρανάπαυσης, κατά το έτος 2022, ενώ oι συνθήκες που επέβαλλαν αυτή την παρέκκλιση δεν έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου, θεωρούμε σκόπιμο να παραταθεί αυτή η δυνατότητα και για το έτος 2023». Ο υφυπουργός, πρόσθεσε, επίσης, πως η Ελλάδα «στηρίζει το αίτημα για αναβολή της υποχρέωσης αμειψισποράς το 2024, καθώς ο στόχος της αύξησης της παραγωγής δεν επιτυγχάνεται εντός του στενού διαστήματος δύο καλλιεργητικών περιόδων».
Η συζήτηση στο Συμβούλιο επεκτάθηκε στην εφαρμογή των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων της Ε.Ε. στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα διατροφής, καθώς και στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων. Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Στύλιος τόνισε πως: «Πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι το σύστημα των Γεωγραφικών Ενδείξεων αποτελεί, πρωτίστως, ένα σύστημα ποιότητας που ενισχύει την αγροδιατροφική κληρονομιά της Ένωσης» ενώ σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων είπε: «Με δεδομένο πως ένα σημαντικό ποσοστό πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε. προέρχεται από τρίτες χώρες, το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης πρωταρχικού συστατικού στα τρόφιμα αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα».