Ο ρόλος των αντιβιοτικών στη νόσο PRRS των χοίρων – Το αποτέλεσμα της γονιδιακής επεξεργασίας

23 February 2024

Ο ρόλος των αντιβιοτικών στη νόσο PRRS των χοίρων – Το αποτέλεσμα της γονιδιακής επεξεργασίας

Related Articles

Στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Iowa State University College of Veterinary Medicine έκανε η διατριβή της  η Isadora Machado, όταν κατά τη διάρκεια της έρευνάς της μέτρησε την ποσότητα των αντιβιοτικών που απαιτούνται για την καταπολέμηση των δευτερογενών λοιμώξεων που προκαλούνται από πρόκληση του αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συνδρόμου των χοίρων (PRRS). Διαπίστωσε ότι ένα κρούσμα PRRS σε μια φάρμα χοίρων συσχετίστηκε με αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών. Αυτό αποκάλυψε τη σημασία της πρόληψης της μόλυνσης από PRRS με τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.

Το PRRS είναι μια σοβαρή ασθένεια των χοίρων η οποία έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικές προβλήματα στην παγκόσμια βιομηχανία χοιρινού κρέατος για περισσότερες 30 χρόνια. Όχι μόνο τα στελέχη του ιού του PRRS προκαλούν άμεσα θάνατο στους χοίρους, αλλά όπως εξηγεί η Ι.  Machado στην έρευνα, το PRRS έχει επίσης ανοσοκατασταλτικά αποτελέσματα. Επειδή τα στελέχη των ιών PRRS μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης ενός χοίρου που προκαλείται από βακτήρια όπως το Streptococcus suis και το Glaesserella parasuis. «Αυτό απαιτεί από τον κτηνίατρο να χρησιμοποιεί στοχευμένα αντιβιοτικά για τη θεραπεία των προσβεβλημένων ζώων, αυξάνοντας το κόστος θεραπείας στη φάση της ανάπτυξης», σημειώνει η Machado στη διατριβή της.

Γονιδιακή επεξεργασία

Στον τομέα του PRRS υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις, όπως αυτή που αφορά δύο κορυφαίες εταιρείες κτηνοτροφικής γενετικής. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες  μετέρχονται της επεξεργασίας γονιδίων για να παράγουν χοίρους ανθεκτικούς στους ιούς PRRS. Αυτοί οι χοίροι έχουν υποστεί μια γονιδιακή τροποποίηση που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη πρωτεΐνης στις επιφάνειες των κυττάρων τους, η οποία, όταν υπάρχει, επιτρέπει την είσοδο του ιού PRRS.

Η γονιδιακή επεξεργασία είναι μια αποτελεσματική τεχνική όπου ένα μεμονωμένο γονίδιο εμπλέκεται σε ένα χαρακτηριστικό. Σε αυτή την περίπτωση, η καταστροφή ενός μόνο γονιδίου για την παραγωγή αυτής της επιφανειακής πρωτεΐνης φαίνεται να αποτρέπει εντελώς τη μόλυνση από PRRS. Να σημειώσουμε πως και οι «απόγονοι» αυτών των χοίρων διατηρούν επίσης τη γονιδιακή επεξεργασία.

Πηγή: pigprogress.net

23 February 2024
Banner
Banner