Ο πληθωρισμός σε πτωτική τάση, οι τιμές σε ανοδική

21 February 2023

Ο πληθωρισμός σε πτωτική τάση, οι τιμές σε ανοδική

Αν και ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνονται έχει πέσει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, εντούτοις η ακρίβεια καλά κρατεί και σε ό,τι αφορά το κρέας, έχει ήδη αυξηθεί από 20 έως 30 λεπτά του ευρώ μέσα σε 2,5 εβδομάδες, ενώ  κυμαίνονται οι αυξήσεις στις τιμές σε όλα τα είδη κρέατος με εξαίρεση τα αμνοερίφια και τα κοτόπουλα, όπου όμως και σε αυτά όμως, αναμένεται σύντομα να προοπτικές ανόδου.

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην κρεαταγορά του νομού Ηρακλείου, τα ποσοστά αυξήσεων, ανάλογα με το είδους, κυμαίνονται από  είναι 20% έως και 25%. Τα στοιχεία αυτά έδωσε σε τοπικό Μέσο, πρόσφατα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, που μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του και για περαιτέρω αύξηση των τιμών για τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση μέχρι και το Πάσχα.

«Η ζήτηση είναι μεγάλη στο κρέας. Αυτή καθορίζει και τις τιμές», αναφέρει ο κ. Δατσέρης, ο οποίος όμως διευκρινίζει πως «παρά την ακρίβεια, ο κόσμος θέλοντας και μη θα βάλει στο τραπέζι του το κρέας, αφού είναι ένα βασικό είδος διατροφής που δεν μπορεί να αποφύγει».

Η οικονομική δυσχέρεια των νοικοκυριών έχει άμεσα αντίκτυπο στα είδη διατροφής, φυσικά και στο κρέας το οποίο έχει παρουσιάσει αγοραστική μείωση από πέρσι. Εν τω μεταξύ, η συνεχόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην ανάλογη αύξηση των τιμών. Στην ανησυχία ελλείψεων στην αγορά, οι απαντήσεις των παραγωγών είναι πως υπάρχει επάρκεια σε όλα τα είδη κρέατος, ενώ παρατηρούνται μικρές ελλείψεις στα γαλακτοκομικά εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, σε πανελλήνιο επίπεδο.

Οι τιμές στο Ηράκλειο της Κρήτης

Ο κ. Μανόλης Δατσέρης, δίνει αναλυτικά τα παρακάτω στοιχεία, σχετικά με τις τιμές στο νομό Ηρακλείου:

«Στο χοιρινό, η μπριζόλα - πανσέτα λαιμός - έχει τιμές από 6,20 έως 6,50 ευρώ το κιλό. Είχε πριν από 2,5 εβδομάδες 6 έως 6,20 ευρώ το κιλό. Το ανάλογο τμήμα του ζώου χωρίς κόκκαλο κυμαίνεται σε τιμές από 7 έως 7,80 από 7-7,50 ευρώ το κιλό. Και η σπάλα από 5,20 έως 5,70 ευρώ το κιλό, είχε από 5,20 έως 5,40 ευρώ το κιλό. Στο μοσχάρι, η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 12,60 ευρώ το κιλό από 12,20 με 12,30 το χωρίς κόκαλο. Και με κόκαλο από 10,20 ευρώ το κιλό η τιμή έχει φτάσει στα 10,50 ευρώ το κιλό. Στο κοτόπουλο προς το παρόν είναι σταθερή η τιμή γύρω στα 4,20 έως 4,40 ευρώ το κιλό. Στα αμνοερίφια, οι τιμές είναι επίσης σταθερές. Στο αρνί 12,20 ευρώ το κιλό, αλλά υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι έρχεται ανατίμηση που θα ανεβάσει την τιμή του πάνω από 12,50 ευρώ το κιλό. Και στο κατσίκι από 12,60 που είναι σήμερα, θα φτάσει γύρω στα 12,90 ευρώ το κιλό στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος των κρεοπωλών τονίζει πως «…οι τιμές αυτές σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες ανάλογα με το είδος από 20% έως και 25%. Και όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. … Ενώ τα εισαγόμενα είναι σε χαμηλότερες τιμές, αυτό δεν σημαίνει ότι και στα εισαγόμενα υπάρχουν αυξήσεις. Οι ανατιμήσεις στα ελληνικά προϊόντα, επηρεάζουν προς τα πάνω και τιμές στα εισαγόμενα».

Πηγή: neakriti.gr

21 February 2023
Banner
Banner