Ο Θεσσαλικός Κάμπος προσέφερε 8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας – Αναμένεται αύξηση τιμών στα τρόφιμα

11 September 2023

Ο Θεσσαλικός Κάμπος προσέφερε 8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας – Αναμένεται αύξηση τιμών στα τρόφιμα

Η καρδιά της αγροτικής οικονομίας, ο Θεσσαλικός Κάμπος, σταμάτησε μέσα σε λίγες ώρες καθώς χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν κάτω από τεράστιους όγκους νερών. Περιουσίες εξαφανίστηκαν, υποδομές,  εξοπλισμός, κτηνοτροφικές μονάδες και ζωικό κεφάλαιο εξαφανίστηκαν κάτω από τα ορμητικά νερά που πλημμύρισαν ολόκληρη την περιοχή, απώλειες που εκτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλούν πως η ζημιά είναι τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη καταστροφή που οφειλόταν στην θεομηνία Ιανός το 2020.

Η πορεία της οικονομίας αλλά και ο τομέας των τροφίμων από δω και στο εξής αλλάζει άρδην, μια που το σύνολο της οικονομίας της Θεσσαλίας εξαρτάται από την γεωργία και την κτηνοτροφία, τομείς οι οποίοι εφοδιάζουν με τρόφιμα σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα, η οικονομία της Θεσσαλίας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και ένα πλήθος επαγγελμάτων εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την αγροτική παραγωγή. Ο Θεσσαλικός κάμπος συνεισφέρει 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό ΑΕΠ.

Ειδικότερα, η κτηνοτροφία της Θεσσαλίας και ειδικότερα τα βοοειδή αποτελούσαν το 19% του συνόλου της χώρας.

Η τελευταία θεομηνία Daniel άφησε δυναμικά το στίγμα της μια που οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα που ήδη παρουσιάζουν εδώ και καιρό αυξητική τάση, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων αγγίζει το 12,4% ποσοστό από τα υψηλότερα της Ευρώπης.

Πηγή: ot.gr

11 September 2023
Banner
Banner