Ο ΕΦΕΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής με την εκστρατεία #EUChooseSafeFood

12 October 2022

Ο ΕΦΕΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής με την εκστρατεία #EUChooseSafeFood

Related Articles

Με την επισιτιστική ανασφάλεια να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς τα αποθέματα τροφής μειώνονται και η ενεργειακή κρίση είναι ο βασικός παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα παραγωγής, ο ΟΗΕ έχει θεσμοθετήσει στις 16 Οκτωβρίου να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής, και στο πλαίσιό της πραγματοποιούνται δράσεις σε όλον τον κόσμο και ενώνονται κυβερνήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις και απλοί πολίτες.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αναδεικνύει θέματα έγκυρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης γύρω από τα τρόφιμα στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood. Μέσα από αυτή την εκστρατεία, οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τα τρόφιμα που καταναλώνονται αλλά και συμβουλές για το πώς μπορούν να τα διαχειρίζονται ώστε να μην κινδυνεύουν από τροφιμογενή.

Επίσης, με βάση το υλικό της εκστρατείες υπάρχει ενημέρωση για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, θέμα με ιδιαίτερη κοινωνική και περιβαλλοντική βαρύτητα.

Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood, έχει στόχο να μετατρέψει την επιστήμη πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων σε χρηστικές πληροφορίες, κατάλληλες για την καθημερινότητά μας.

Ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) υπογραμμίζει τη σημασία της εκστρατείας αυτής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής: «Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood, πέρα από το ενημερωτικό σκέλος της προς τους πολίτες, μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό οδηγό για την καθημερινότητα ως προς την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και την υγιεινή διατροφή, δύο τομείς που ανέκαθεν αποτελούν το επίκεντρο των δράσεων και του ίδιου του ΕΦΕΤ. Είμαστε υπερήφανοι ως επιστήμονες για το έργο που επιτελούμε για την ασφάλεια των τροφίμων και είναι καθήκον μας να προσαρμόζουμε αυτό το έργο στις κοινωνικές συνθήκες που διαρκώς μεταβάλλονται. Ως εστιακό σημείο της EFSA* στην Ελλάδα, χαιρόμαστε που μπορούμε να προσφέρουμε απλή και κατανοητή γνώση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ειδικά σε μία εποχή που ούτε η επισιτιστική επάρκεια είναι αυτονόητη».

*Η EFSA είναι μία ευρωπαϊκή αρχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτουργεί ανεξάρτητα από τα ευρωπαϊκά νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα (Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο) και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ιδρύθηκε το 2002, με τον Κανονισμό 178/2002 (η γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα) μετά από μια σειρά διατροφικών κρίσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να αποτελέσει πηγή επιστημονικών συμβουλών και επικοινωνίας σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την διατροφική αλυσίδα.

12 October 2022
Banner
Banner