Οι Τσέχοι αγρότες κάθετα αντίθετοι με τη νέα ΚΑΠ που ενισχύει μικρές οικογενειακές φάρμες

18 November 2022

Οι Τσέχοι αγρότες κάθετα αντίθετοι με τη νέα ΚΑΠ που ενισχύει μικρές οικογενειακές φάρμες

Related Articles

Η Τσεχία, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. αυτόν τον χρόνο, φιλοξενεί εκτός από τις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων, υπουργούς και δημοσιογράφους τους οποίους ξεναγεί σε περιοχές της χώρας που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτή την εβδομάδα, και ενώ η κυβέρνηση έδειχνε τα πρότυπα αγροκτήματα σε 15 υπουργούς γεωργίας της Ε.Ε. και σε μια ομάδα αξιωματούχων και δημοσιογράφων, εκπρόσωποι του ισχυρού κλάδου βιομηχανικής γεωργίας της Τσεχικής Δημοκρατίας –οι οποίοι, να σημειώσουμε, δεν είχαν προσκληθεί στην περιήγηση– στάθηκαν στη βροχή έξω από το συνεδριακό κέντρο κάνοντας γνωστή την παρουσία τους.

Να θυμίσουμε πως η τσεχική κυβέρνηση πιστεύει ότι δύο μικρές φάρμες έξω από την πρωτεύουσα, όπου οι οικογενειακές επιχειρήσεις δημιουργούν τη δική τους ενέργεια από βιοαέριο με πρότυπη τεχνολογία βασισμένη στις φράουλες, είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Από την άλλη μεριά, οι Τσέχοι αγρότες που ελέγχουν περίπου το 70% της γεωργικής γης της χώρας διαφωνούν κάθετα και προειδοποιούν ότι η υποστήριξη των μικρών αγροτών θα διατηρήσει τις τιμές των τροφίμων υψηλές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπως αυτή που ζούμε τώρα.

Αρκετό καιρό τώρα, ο τομέας ο οποίος διαχειρίζεται τη συντριπτική πλειονότητα της τσεχικής γεωργικής γης σε μεγάλες, βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, διαμαρτυρόταν για το σχέδιο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του μαζικού προγράμματος επιδοτήσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Ε.Ε., γνωστό ως Κοινή Αγροτική Πολιτική, να δώσει τουλάχιστον το 23% των εθνικών πόρων σε μικρότερες εκμεταλλεύσεις (αυτές που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία) ποσοστό δηλαδή υπερδιπλάσιο από το μερίδιο που επιβάλλεται σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.

Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας μετασχηματισμός στην Τσεχική Δημοκρατία που πιθανόν να είναι ένδειξη του τι πρόκειται να συμβεί άμεσα και στην υπόλοιπη Ε.Ε., καθώς οι Βρυξέλλες επιταχύνουν την πολιτική τους στροφή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λιγότερο εντατικές και πιο βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας.

Ο Jan Doležal, ο πρόεδρος του λόμπι των αγροτών του Αγροτικού Επιμελητηρίου, δυσαρεστημένος που δεν προσκλήθηκε στην παρουσίαση που έγινε από την κυβέρνηση, αποκάλεσε την απόφαση «πολιτική» και είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής επιβάλλεται να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. «Χρειαζόμαστε μια πραγματική συμφωνία, όχι μια Πράσινη Συμφωνία», είπε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αγρότες να γίνουν πράσινοι εάν χρεοκοπήσουν στη διαδικασία. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα στην πραγματική, καθημερινή ζωή».

Ο Doležal υποστήριξε ότι η υποστήριξη μικρών αγροκτημάτων και πράσινων πολιτικών σε μια εποχή που οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη ήταν μια καταστροφική «συνταγή».

«Οι αγρότες μας προμηθεύουν το 80 τοις εκατό της εθνικής παραγωγής τροφίμων και κατέχουν την πλειοψηφία των ζώων. Διασφαλίζουμε την επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι μικρότερης κλίμακας οικογενειακές φάρμες συνήθως πωλούν τα προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές. «Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, οι αγρότες μας αισθάνονται στριμωγμένοι. Το φαγητό γίνεται πολυτέλεια στην Τσεχία».

Πηγή: politico-eu.com

18 November 2022
Banner
Banner