Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας τη στήριξη των πληγέντων αιγοκτηνοτρόφων από την ευλογιά

25 April 2024

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας τη στήριξη των πληγέντων αιγοκτηνοτρόφων από την ευλογιά

Για την κατάσταση των κτηνοτρόφων των Δήμων Λοκρών, στη Φθιώτιδα και Ορχομενού στη Βοιωτία οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί καμία στήριξη από το κράτος, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Όπως, μάλιστα, υποστηρίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, εξαιτίας της ασθένειας της ευλογιάς που χτύπησε κοπάδια αιγοπροβάτων της περιοχής, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της νόσου, οι κτηνιατρικές αρχές προχώρησαν σε θανάτωση όλων των ζώων των μολυσμένων εκτροφών, ενώ οι Δήμοι Λοκρών και Ορχομενού έχουν οριοθετηθεί ως απαγορευμένες ζώνες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κοπάδια έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει χορηγηθεί καμία άδεια διακίνησης αμνοεριφίων προς σφαγή.

Έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και παρ’ όλα αυτά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη στήριξη και αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν είναι από 60-100 ευρώ ανά ζώο, ενώ η πραγματική αγοραστική αξία ενός παραγωγικού ζώου ξεπερνά τα 200 ευρώ. Εν τω μεταξύ, όμως, δεν έχουν δοθεί ακόμα στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

Υπάρχουν, όμως, και τα υπόλοιπα, υγιή κοπάδια, που μένουν υποχρεωτικά μέσα στους στάβλους, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών που εξαναγκάζονται σε μεγάλες δαπάνες για αγορά ζωοτροφών και απολυμαντικών φαρμάκων.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν επίσης πως σε περίπτωση που επιτραπεί η άμεση σφαγή ζώων από τις απαγορευμένες ζώνες, τα αφαιρούμενα εντόσθια των σφάγιων χαρακτηρίζονται ως ζωικά υποπροϊόντα και επιβάλλεται η καταστροφή τους, με βάση τον κανονισμό 1069/2009 της Ε.Ε., γεγονός που στο πλαίσιο των εθίμων του Πάσχα μειώνει τη ζήτηση των συγκεκριμένων σφάγιων.

Υπάρχει ένα ακόμα θέμα που αφορά τους κτηνοτρόφους της περιοχής των οποίων η κατάσταση ειναι τραγική και το πρόβλημα που τίθεται είναι εάν θα μπορέσουν οι αγρότες να συλλέξουν τη νέα σοδειά των ζωοτροφών στις περιοχές που είναι κοντά στις εστίες της ευλογιάς, καθώς δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια υπεύθυνη απάντηση.

Με βάση όλους αυτούς τους προβληματισμούς  ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα δίκαια αιτήματα για:

- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.

- Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

- Πραγματοποίηση απρόσκοπτα σφαγών των υγιών ζώων που προέρχονται από τις απαγορευμένες ζώνες».

25 April 2024
Banner
Banner