Οι Ολλανδοί αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους

26 August 2022

Οι Ολλανδοί αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους

Η οργή των Ολλανδών αγροτών προς στην κυβέρνηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τους γαλακτοπαραγωγούς να προστίθενται στις ομάδες γεωργών και κτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση κατά 50% των εκπομπών αζώτου έως το 2030, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των προστατευόμενων ζωνών Natura. Τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα εκπέμπουν επίσης μεγάλες ποσότητες αζώτου και δεν έχουν στοχοποιηθεί, λένε οι εξεγερμένοι αγρότες, αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι περικοπές που σχετίζονται και με τους δύο ρυπαίνοντες θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον.

Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μερίδιο των εκπομπών αζώτου στην Ολλανδία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, από το οποίο ένα σημαντικό ποσοστό του προέρχεται από τα απόβλητα που παράγονται από τα εκτιμώμενα 1,6 εκατομμύρια αγελάδες που παρέχουν το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των διάσημων τυριών της χώρας, όπως το Gouda και το Edam.

Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι προγραμματισμένες περικοπές, χιλιάδες αγρότες θα χρειαστεί να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ζώων και το μέγεθος των γεωργικών τους δραστηριοτήτων. Εάν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις περικοπές που απαιτεί η κυβέρνηση, μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν εντελώς τις δραστηριότητές τους.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιό της. Μερικά από αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους αγρότες να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες επιχειρήσεις ή να τις εξαγοράσουν, εάν είναι δυνατόν.

«Η ζωή μου και η δουλειά μου απειλούνται», είπε ο Ben Apeldoorn, του οποίου η φάρμα στην επαρχία της Ουτρέχτης έχει περίπου 120 αγελάδες που παράγουν γάλα για την παρασκευή τυριού. «Απλώς δεν επιτρέπεται πλέον να υπάρχεις», συνέχισε ο κ. Apeldoorn, 52 ετών, ο οποίος είναι αγρότης εδώ και 30 χρόνια.

Ο ρόλος των καταναλωτών

Οι ακτιβιστές και οικολόγοι λένε ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και μπορεί και η Ολλανδία να βάλει το δικό της λιθαράκι σ την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη - ένας στόχος που έχει γίνει ακόμη πιο επείγον αυτό το καλοκαίρι, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει θερμοκρασίες-ρεκόρ και ξηρασία.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή προς τον Ολλανδό υπουργό Γεωργίας τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας ότι «η μετάβαση σε ένα βιώσιμο γεωργικό και επισιτιστικό σύστημα είναι επείγουσα και αναγκαία». Η επιστολή ανέφερε, επίσης, ότι οι καταναλωτές στην Ολλανδία έπρεπε να κάνουν το καθήκον τους για να βεβαιωθούν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος εκπομπών. «Οι καταναλωτές πρέπει επίσης να αναλάβουν την ευθύνη», ανέφερε. «Οι Ολλανδοί θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και λιγότερες (-70%) ζωικές πρωτεΐνες».

Όλα αυτά έρχονται ως τρομακτική αλλαγή στην Ολλανδία, όπου τα γαλακτοκομικά αγροκτήματα αποτελούν από καιρό τόσο εθνική ταυτότητα όσο οι ανεμόμυλοι και τα κανάλια της χώρας. Είναι επίσης σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Πέρυσι προώθησε γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό και παρήγαγε συνολικά 13,8 δισεκατομμύρια κιλά γάλακτος, σύμφωνα με τη ZuivelNL, έναν οργανισμό γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πηγή: nytimes-com

26 August 2022
Banner
Banner