Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ

19 August 2024

Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ

Οι μισθωτοί παραμένουν η πιο εύπορη κατηγορία φορολογουμένων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 για τα εισοδήματα του 2023. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται στη δεύτερη θέση, κυρίως λόγω της αλλαγής στον τρόπο φορολόγησής τους μέσω τεκμηρίων και όχι εξαιτίας δηλωμένων υψηλότερων εισοδημάτων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι συνταξιούχοι.

Το δημόσιο εισέπραξε επιπλέον περίπου 440 εκατ. ευρώ το 2024 από την αλλαγή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σύγκριση με το 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ενώ οι περισσότερες κατηγορίες φορολογουμένων δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φορολογήθηκαν με τεκμήρια παρουσίασαν μείωση στα δηλωθέντα εισοδήματα.

Μόλις 263 άτομα, ποσοστό 0,006% των φορολογούμενων που επηρεάστηκαν από το νέο σύστημα, αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η νέα φορολογική νομοθεσία για τους ελεύθερους επαγγελματίες συνέβαλε στη δικαιότερη κατανομή των φόρων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι οι μισθωτοί δήλωσαν μέσο εισόδημα 16.470 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες 13.901 ευρώ και οι συνταξιούχοι 13.333 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μέσο φόρο 2.472 ευρώ, ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους μισθωτούς, οι οποίοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 1.816 ευρώ. Η επιβολή του τεκμαρτού προσδιορισμού δείχνει ότι το μέσο εισόδημα που δηλώθηκε από τους επιχειρηματίες καλύπτει πλέον τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Τέλος, παρότι υπήρξαν αντιδράσεις για τον νέο τρόπο φορολόγησης, ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες προχώρησαν σε αμφισβήτηση του τεκμηρίου, δείχνοντας ότι το σύστημα δεν οδήγησε σε σημαντικές αδικίες. Οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πιο δίκαιο, καθώς πλέον μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν χαμηλότερους φόρους σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πηγή: amna.gr

19 August 2024
Banner