Οι κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών προκαλούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

08 February 2024

Οι κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών προκαλούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι κινητοποποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά με τα ράφια των σούπερ μάρκετ να παραμένουν άδεια για αρκετές μέρες, γεγονός που έχει προβληματίσει τους καταναλωτές αλλά και τους επιχειρηματίες. Μεγάλα σούπερ μάρκετ αδυνατούν να αναπληρώσουν τα προϊόντα τους και οι πληροφορίες λένε πως αυτή η κατάσταση θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες ακόμα.

Παρ’ ότι υπήρξε υποχώρηση των αγροτών σε αρκετά μπλόκα στις ευρωπαϊκές πόλεις, οι προμήθειες θα αργήσουν να αποκατασταθούν και όπως αναφέρουν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων «το πρόβλημα υπάρχει στα φρέσκα τρόφιμα, κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, αλλά υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις και στα ποτά και σε αρκετά τυποιημένα είδη».

Το Βέλγιο είναι η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από τις διαδηλώσεις των αγροτών και όπως έχει αναφέρει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga οι αγρότες είχαν καταλάβει ένα κέντρο διανομής της Lidl.

Κέντρα διανομής που βρίσκονται στις περιοχές Ollignies, Ghislenghien και Halle στο κεντροδυτικό Βέλγιο, τα οποία εφοδιάζουν τα βελγικά καταστήματα της Colruyt με φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα, συσκευασμένα τρόφιμα, νερό και ποτά, δεν ήταν πλέον προσβάσιμα.

«Προς το παρόν τα αποθέματα είναι ακόμη διαθέσιμα στα καταστήματά μας, αλλά είναι αναπόφευκτο ότι τα προϊόντα θα λείπουν τελικά από τα ράφια», δήλωσε η Colruyt Group σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να κάνει οριστικές δηλώσεις για το χρονικό πλαίσιο καθώς οι καταστήματα έχουν διαφορετικά επίπεδα προϊόντων. Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι σχεδόν το 100% του κρέατος, του γάλακτος και των αβγών της καταστήματος προέρχεται από το Βέλγιο καθώς και το 75% των φρούτων και λαχανικών του.

08 February 2024
Banner
Banner