Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έφεραν πρωτιά σε νέο κόμμα

17 March 2023

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έφεραν πρωτιά σε νέο κόμμα

Related Articles

Έκπληξη για το πολιτικό κατεστημένο της Ολλανδίας υπήρξε το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Τετάρτης, το οποίο ανέδειξε ως μεγάλο νικητή στις επαρχιακές εκλογές που καθορίζουν τη σύνθεση της Γερουσίας, το κόμμα BBB ή BoerBurgerBeweging (Κίνημα Αγρότη-Πολίτη).

Το κόμμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2019 μετά από το μεγάλο κύμα διαμαρτυριών ενάντια στις περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης και φαινόταν ότι θα έχει κερδίσει περισσότερες έδρες στη Γερουσία από το συντηρητικό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Mark Rutte.

Ένα πρώτο exit poll προέβλεπε ότι το BBB θα κέρδισε 15 από τις συνολικά 75 έδρες στη Γερουσία, η οποία έχει την εξουσία να εμποδίζει τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, με το VVD να πέφτει από 12 σε 10 έδρες.

 «Κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αγνοεί», είπε η επικεφαλής του BBB Caroline van der Plas στο Radio 1.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές αζώτου στο μισό έως το 2030, καθώς ο σχετικά μεγάλος αριθμός ζώων και η έντονη χρήση λιπασμάτων έχουν οδηγήσει σε επίπεδα οξειδίων του αζώτου στο έδαφος και το νερό που παραβιάζουν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόβλημα του αζώτου έχει «αποδεκατίσει» τις κατασκευές στην Ολλανδία, καθώς περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν κερδίσει μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις που ζητούν από την κυβέρνηση να περιορίσει τις εκπομπές και να διατηρήσει τη φύση, προτού χορηγηθούν νέες οικοδομικές άδειες.

Η BBB λέει ότι το πρόβλημα έχει οξυνθει και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών αγροκτημάτων καθώς και σε ελλείψεις στην παραγωγή τροφίμων.

Το BBB κέρδισε μία μόνο έδρα στην Κάτω Βουλή το 2021, αλλά η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί λόγω της δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, αλλά και της δυναμικής των αγροτοκτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις για πολλούς μήνες.

Η κυβέρνηση του Rutte, στην τέταρτη συνεχόμενη θητεία της από το 2010, έχει πέσει σε ποσοστό αποδοχής 20%, το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Πηγη: imerisia.gr

17 March 2023
Banner
Banner