Οι καθυστερήσεις σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχίζουν ακριβά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

25 November 2022

Οι καθυστερήσεις σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχίζουν ακριβά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την «αδικαιολόγητη» καθυστέρηση, όπως τη χαρακτηρίζουν, σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στις αγροτικές επιχειρήσεις οι οποίες μάλλον θα βρεθούν σε δυσχερή οικονομική θέση, μια που η καθυστέρηση αυτή θα στοιχίσει στην ολοκλήρωση των σχεδίων τους.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ηλεκτροδότηση των παραγωγικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο (ΜΑΤ) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις να διατηρούν χαμηλό κόστος παραγωγής και να παράγουν αγροτικά προϊόντα με πιο ανταγωνιστικές συνθήκες. Η διαδικασία ξεκινά από τις Περιφερειακές υπηρεσίας ΔΑΟΚ οι οποίες εκδίδουν το Δελτίο Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοοικονομικών στοιχείων Ν1, κατόπιν αιτήσεως του αγρότη και το αποστέλλουν στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που επιλέγει ο Αγρότης και στο ΔΕΔΔΗΕ. Στη συνέχεια το ΔΕΔΔΗΕ στέλνει συνεργείο και υπολογίζει την δαπάνη που απαιτείται ώστε να έρθει το ρεύμα ως την άκρη της γεωργικής εκμετάλλευσης στον μετρητή. Μόλις ο αγρότης πληρώσει το ποσό που του ζητούνε βάση της μελέτης που έγινε, ο αγρότης υπογράφει σύμβαση με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμεί και γίνεται η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Εκεί εμφανίζεται το πρόβλημα και παρατηρούνται μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, δηλαδή ενώ ο αγρότης έχει καταβάλει το χρηματικό τίμημα που του ζητά το ΔΕΔΔΗΕ η σύνδεση με το ρεύμα καθυστερεί με μέσο όρο το ένα έτος για την Αττική αλλά και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες Περιφέρειες.

 Η δυσαρέσκεια στους αγρότες είναι έντονη, ιδίως σε μια χρονική περίοδο που το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευτεί. Πολλές νέες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αρκετές από τις οποίες έχουν ενταχτεί και σε πρόγραμμα νέων αγροτών, έχουν ολοκληρώσει το επιχειρηματικό σχέδιο και έχουν πάρει τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας, χωρίς να μπορούν όμως να ξεκινήσουν διότι καθυστερεί αδικαιολογήτως η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, παρότι έχουν καταβάλει την δαπάνη που τους ζήτησε το ΔΕΔΔΗΕ.

 Το πρόβλημα είναι πιο έντονο τα τελευταία δύο έτη και η χρονική περίοδος από την πληρωμή του αγρότη στον ΔΕΔΔΗΕ ώς τη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο συνεχώς αυξάνει. Το πρόβλημα με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται εντονότερο μιας και όλες σχεδόν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν πάρει δάνεια για να ολοκληρώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Έτσι οι δόσεις των δανείων τρέχουν, οι άδειες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν εκδοθεί, αλλά η γεωργική εκμετάλλευση δεν μπορεί να λειτουργήσει.

 Για όλα τα παραπάνω πρέπει όλες οι νέες ηλεκτροδοτήσεις με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο να έχουν προτεραιότητα στην σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο υποστηρίζοντας αυτούς που πραγματικά παράγουν. Δικαιότερη προσέγγιση στον αγροτικό χώρο και επίλυση αδικαιολόγητων προβλημάτων θα καταδείξει την υποστήριξη στην επισιτιστική επάρκεια και πραγματική φιλοαγροτική υποστήριξη».

25 November 2022
Banner
Banner