Οι θέσεις του ΣΕΚ για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ζημιωθέντων παραγωγών

13 September 2023

Οι θέσεις του ΣΕΚ για την ουσιαστική αντιμετώπιση των ζημιωθέντων παραγωγών

Με την κτηνοτροφία να μοιάζει να αφανίζεται πλέον στη Θεσσαλία και στη Μαγνησία μέσα σε λίγες μέρες, ο ΣEKμε ανακοίνωσή του σε όλους τους αρμόδιους φορείς εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και την συμπαράστασή του στους χιλιάδες παραγωγούς του πρωτογενή τομέα που αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής, μετά από τα πρόσφατα πλήγματα των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Όπως αναφέρει το κείμενο: "Οι φωτιές και οι πλημμύρες που έπληξαν σημαντικά κέντρα κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής όπως η Mαγνησία, η Θράκη, ο Θεσσαλικός κάμπος κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά και μελίσσια). Ταυτόχρονα, εκατοντάδες αγροτικές υποδομές υπέστησαν πλήρη καταστροφή. Κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι ζωοτροφών και εφοδίων, μηχανήματα και εξοπλισμός χάθηκαν ολοσχερώς. Επλήγη ο βασικός πυρήνας ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Παράλληλα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σημαντικές καταστροφές και οι ίδιες οι κατοικίες των παραγωγών στις παραπάνω περιοχές. Οι πληγές είναι τεράστιες όπως είναι και η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον, το δικό τους των οικογενειών τους και των δραστηριοτήτων τους. Τα νερά από τις πλημμύρες ακόμη δεν έχουν υποχωρήσει απ΄ όλες τις περιοχές του κάμπου για να έχουμε μια τελική αποτίμηση της καταστροφής.

  • Πρέπει άμεσα να γίνει άμεσος έλεγχος και διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής σε όλα τα αποκλεισμένα χωριά. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η στέγαση όλων όσοι έχουν κατεστραμμένα η ανασφαλή σπίτια.
  • Επί πλέον να ξεκινήσει η συλλογή, η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων, που αποτελούν υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή.
  •  Το έργο της αποκατάστασης των πληγών που δημιουργήθηκαν στον πρωτογενή παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο που θα καλύπτει τόσο τις άμεσες, όσο και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες. Και αυτές περιλαμβάνουν τόσο την αποκατάσταση των παραγωγικών δομών που επλήγησαν (ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές υποδομές και εφοδιασμός), όσο και την βελτίωση των διοικητικών δομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, ελεγκτικός μηχανισμός επενδυτικών παρεμβάσεων).

Ο ΣΕΚ, έχοντας επαφή με όλες τις περιφερειακές κτηνοτροφικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, προτείνει προς την πολιτική ηγεσία τις παρακάτω ενέργειες που μετά την ολοκλήρωση της τελικής αποτίμησης των καταστροφών, θα πρέπει να εμπλουτισθούν περαιτέρω.

  • Αποζημιώσεις καταστροφής κατοικιών και οικοσκευών.
  •  Δημιουργία δικτύου φιλοξενίας πλημμυροπαθών.
  • Καταβολή ολικών αποζημιώσεων κτηνοτροφικών υποδομών και απωλειών ζωικού κεφαλαίου με δεδομένα ΟΣΔΕ ή κτηνιατρικών βεβαιώσεων.
  • Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και funds, καθώς και αντίστοιχη άρση υποθηκών για ακίνητα που κατεστράφησαν. Αναστολή καταβολής οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ για 2 χρόνια με ταυτόχρονη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης.
  • Αποζημίωση 100% για κατεστραμμένα ή με σημαντικές ζημιές σπίτια.
  • Επανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με 100% αποζημίωση από το κράτος, όπως και για τα μηχανήματα και γενικότερα μηχανολογικό εξοπλισμό.
  •  Ειδικά για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προτείνουμε τις θερμοκηπιακού τύπου κατασκευές, που είναι χρονικά άμεση η κατασκευή τους, την άδεια την έχει ο κατασκευαστής, οικονομικά είναι συμφέρουσες και η πληρωμή μπορεί να γίνει απευθείας στον κατασκευαστή.
  • Οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν με:

             √ 250 ευρώ, ανά αρσενικό & θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.

             √ Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.

            √ Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.

            √ Για την μελισσοκομία αποζημιώσεις για τις απολεσθείσες κυψέλες

μελίσσια.

            √ Για την πτηνοτροφία , να αποζημιωθούν όσοι έχουν χάσει ζωικό

πληθυσμό (κύρια στον Έβρο από φωτιές)

           √ Για την φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή ζωοτροφών, οι πληγείσες περιοχές κύρια της Θεσσαλίας (με 1-3 χρόνια για επανακαλλιέργεια) θα χρειαστεί ιδιαίτερη στήριξη έως την επανέναρξη της καλλιέργειας).

        √ Για τις επιδοτήσεις από την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, να ζητηθεί από την Ε.Ε. να θεωρηθεί το 2023 μεταβατικό έτος και να αποδοθούν με βάση το 2022.

Ο ΣΕΚ ήδη κινήθηκε προς τους θεσμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ECVC, που μετέχει μέσω του Κτηνοτροφικού Αγροτικού Συλλόγου ΜΑΚΕΝΔΟΣ Καστοριάς (εκπρόσωπος ο κ. Θωμάς Μόσχος- μέλος του ΣΕΚ) αλλά και την Copa-Cogeca όπου μετέχει η Γαία Επιχειρείν και ο ΣΑΣΟΕΕ.

Επιπλέον ο ΣΕΚ, είχε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Οργάνωση ΕΔΟΤΟΚΚ, με συνάντηση των προέδρων κ Γιάννη Φασουλά (ΕΔΟΤΟΚΚ) και κ Παναγιώτη Πεβερέτου (ΣΕΚ), και αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για συνάντηση των Διεπαγγελματικών οργανώσεων που οι κλάδοι τους επλήγησαν από τις πλημμύρες και πυρκαγιές, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δράσεων για την επίλυση των πολύ σημαντικών- καταστροφικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία κύρια και τις φωτιές στον Έβρο και άλλες.

Ο ΣΕΚ καλεί τα μέλη του να στηρίξουν τους ζημιωθέντες συναδέλφους μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν (ζώα, χρήματα, πιστώσεις, ζωοτροφές)".

13 September 2023